Fazuľový guláš

máj 30, 2021 | Hlavné jedlá

Toto jedlo by som zaradila určite do top 10 najobľúbenejších jedál u nás doma. Ako naznačuje názov, fazuľový guláš obsahuje namiesto mäsa fazuľu. No a s knedľou to je tak, ako s chlebom – kto si ju pripraví doma, po kupovanej siahne zriedka.

Potrebujeme:⁠

  • 2 stredne veľké cibule⁠
  • 3 strúčiky cesnaku⁠
  • 1 červenú papriku ⁠
  • 2-3 menšie zelené papriky (tie špicaté)⁠
  • 2 plechovky červenej fazule (500 g fazule dokopy)⁠
  • 1 PL mletej sladkej papriky⁠
  • 2 ČL majoránu⁠
  • 400 ml vody/zeleninového vývaru⁠
  • 300 ml pasírovaných paradajok⁠
  • 2 PL paradajkového pretlaku⁠
  • olej, soľ, čierne korenie, škrob na zahustenie⁠

Postup:⁠

  1. Na oleji si opražíme nakrájanú cibuľu. Smažíme aj 5 minút za nepretržitého miešania – musí mať peknú hnedú farbu. Potom pridáme na úzke prúžky nakrájané papriky a pretlačený cesnak, pridáme mletú papriku, majorán a hrubšiu štipku soli (alebo zmes korenia na guláš a máme pokoj).
  2. Znížime teplotu aby paprika nezhorka a pár minút restujeme, kým sa korenie nerozvonia a paprika trocha nezmäkne. Potom všetko podlejeme vodou a dusíme 10 minút. Pridáme fazuľu, pasírované paradajky, pretlak. V prípade potreby dolejeme viac vody (myslíme na to, koľko chceme omáčky).
  3. Necháme variť ešte 5 minút. Zahustíme trochou škrobu rozmiešanom vo vode a dochutíme (soľ, čierne korenie, prípadne viac pretlaku). Hotový fazuľový guláš bude samozrejme najlepší s domácou knedľou.