Fazuľový guláš
Toto jedlo by som zaradila určite do top 10 najobľúbenejších jedál u nás doma. Ako naznačuje názov, fazuľový guláš obsahuje namiesto mäsa fazuľu. No a s knedľou to je tak, ako s chlebom – kto si ju pripraví doma, po kupovanej siahne zriedka.
Potrebujeme:
- 2 stredne veľké cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 červenú papriku
- 2-3 menšie zelené papriky (tie špicaté)
- 2 plechovky červenej fazule (500 g fazule dokopy)
- 1 PL mletej sladkej papriky
- 2 ČL majoránu
- 400 ml vody/zeleninového vývaru
- 300 ml pasírovaných paradajok
- 2 PL paradajkového pretlaku
- olej, soľ, čierne korenie, škrob na zahustenie
Postup:
- Na oleji si opražíme nakrájanú cibuľu. Smažíme aj 5 minút za nepretržitého miešania – musí mať peknú hnedú farbu. Potom pridáme na úzke prúžky nakrájané papriky a pretlačený cesnak, pridáme mletú papriku, majorán a hrubšiu štipku soli (alebo zmes korenia na guláš a máme pokoj).
- Znížime teplotu aby paprika nezhorka a pár minút restujeme, kým sa korenie nerozvonia a paprika trocha nezmäkne. Potom všetko podlejeme vodou a dusíme 10 minút. Pridáme fazuľu, pasírované paradajky, pretlak. V prípade potreby dolejeme viac vody (myslíme na to, koľko chceme omáčky).
- Necháme variť ešte 5 minút. Zahustíme trochou škrobu rozmiešanom vo vode a dochutíme (soľ, čierne korenie, prípadne viac pretlaku). Hotový fazuľový guláš bude samozrejme najlepší s domácou knedľou.