Jednoduché vegánske lievance

feb 9, 2021 | Raňajky

Úplne obyčajný, rokmi overený a jednoduchý recept na klasické lievance, ktoré chutia presne tak, ako lievance z detstva. ⁠

Ja si lievance na americký spôsob (široké, naskladané na sebe, s javorovým sirupom…) pripravujem veľmi zriedkavo. Väčšinou to sú takéto menšie mäkučké lievančeky zlepené džemom, tak ako vám ich mamky pripravovali možno aj u vás doma. Tak kto po takýchto lievancoch túži, pripraví si ich takto⁠:

Potrebujeme:⁠

  • 240 ml rastlinného mlieka⁠
  • 2 ČL jablčného octu ⁠
  • 2 PL cukru⁠
  • 1 PL slnečnicového oleja⁠
  • 160 g hladkej múky⁠
  • 2 ČL kypriaceho prášku⁠
  • 1/4 ČL jedlej sódy⁠
  • pár kvapiek vanilkovej arómy
  • štipku soli⁠

Postup:⁠

Najprv si zmiešame mlieko s octom a necháme ho 5 minút odstáť. Potom k nemu pridáme cukor, slnečnicový olej a vanilkovú arómu, premiešame, pridáme múku zmiešanú s kypriacim práškom, sódou a soľou a vymiešame hladké cesto. Ak máte vhodnú panvicu, lievance môžete pripraviť aj bez oleja. Ja pridávam pred každou várkou maličké množstvo oleja, ktoré rozotriem po panvici. Budú trocha chutnejšie a na okrajoch sa vytvoria chrumkavé bublinky. Lievance pripravujem na nie úplne horúcej panvici (ideál je tak 7/10). Lievanec je pripravený na obrátenie, keď vidíme po celom povrchu bublinky. ⁠Na druhej strane ho potom stačí nechať tak 15 sekúnd, no všetko závisí od teploty.

Lievance sú podľa mňa najlepšie so šľahačkou a čerstvým ovocím, no v zime je najlepšia voľba domáci džem. Do cesta môžete pridať trocha nasekanej čokolády, mak a citrónovú kôru, škoricu či kakao. Ale klasika je klasika.