Jednoduché vegánske lievance
Úplne obyčajný, rokmi overený a jednoduchý recept na klasické lievance, ktoré chutia presne tak, ako lievance z detstva.
Ja si lievance na americký spôsob (široké, naskladané na sebe, s javorovým sirupom…) pripravujem veľmi zriedkavo. Väčšinou to sú takéto menšie mäkučké lievančeky zlepené džemom, tak ako vám ich mamky pripravovali možno aj u vás doma. Tak kto po takýchto lievancoch túži, pripraví si ich takto:

Potrebujeme:
- 240 ml rastlinného mlieka
- 2 ČL jablčného octu
- 2 PL cukru
- 1 PL slnečnicového oleja
- 160 g hladkej múky
- 2 ČL kypriaceho prášku
- 1/4 ČL jedlej sódy
- pár kvapiek vanilkovej arómy
- štipku soli
Postup:
Najprv si zmiešame mlieko s octom a necháme ho 5 minút odstáť. Potom k nemu pridáme cukor, slnečnicový olej a vanilkovú arómu, premiešame, pridáme múku zmiešanú s kypriacim práškom, sódou a soľou a vymiešame hladké cesto. Ak máte vhodnú panvicu, lievance môžete pripraviť aj bez oleja. Ja pridávam pred každou várkou maličké množstvo oleja, ktoré rozotriem po panvici. Budú trocha chutnejšie a na okrajoch sa vytvoria chrumkavé bublinky. Lievance pripravujem na nie úplne horúcej panvici (ideál je tak 7/10). Lievanec je pripravený na obrátenie, keď vidíme po celom povrchu bublinky. Na druhej strane ho potom stačí nechať tak 15 sekúnd, no všetko závisí od teploty.
Lievance sú podľa mňa najlepšie so šľahačkou a čerstvým ovocím, no v zime je najlepšia voľba domáci džem. Do cesta môžete pridať trocha nasekanej čokolády, mak a citrónovú kôru, škoricu či kakao. Ale klasika je klasika.