Lekvárovo-orechové motance

nov 17, 2021 | Koláče a dezerty

Najradšej robím variácie receptov, takže som sa rozhodla ísť inou cestou ako klasickou čisto škoricovou či kardamónovou. Milujem slivkový lekvár. Keď mám chuť, dám si kľudne len tak za lyžicu. Spolu s vlašskými orechmi a škoricou mi to prišlo ako super jesenná kombinácia. Sú veľmi dobré a úplne jednoduché. Vyskúšajte.

Potrebujeme:⁠

  • 400 g hladkej múky
  • ⁠100 g cukru ⁠
  • štipku soli⁠
  • 200 ml rastlinného mlieka⁠
  • 15 g čerstvého droždia⁠
  • 60 ml rastlinného oleja⁠
  • 7-8 PL slivkového lekváru⁠
  • 80 g vlašských orechov⁠
  • 3 PL javorového sirupu⁠
  • mletú škoricu⁠

Postup:

  1. Droždie namrvíme do vlažného mlieka, pridáme štipku cukru, zamiešame a necháme 10 minút odstáť. Zmiešame si múku s cukrom a soľou, pridáme droždie s mliekom a rastlinný olej. Spracujeme hladké cesto a necháme ho kysnúť hodinu na teplom mieste.
  2. Rúru si dáme rozohriať na 180 stupňov. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na 32×45 cm. Pomyselne si ho rozdelíme na polovicu ako otvorenú knihu a pravú stranu potrieme lekvárom, posypeme škoricou a nasekanými orieškami (tie si odporúčam najprv chvíľku opiecť na suchej panvici) a pofŕkame javorovým sirupom. ⁠
  3. “Knihu” zatvoríme preložením cesta zľava doprava, aby sme prekryli plnku. Potom cesto otočíme stranou ktorá sa dá otvoriť k sebe a cesto nakrájame na pásiky široké 4 cm. Každý pásik ešte prerežeme na polovicu – nie úplne celý, necháme hore asi 2 cm spojeného cesta.
  4. Z každého kusu zapletieme jednoduchý vrkoč, ktorý stočíme do slimáčika tak, aby spojená časť cesta bola podohnutá a jemne spolu všetko stlačíme. Potrieme rastlinným mliekom a pečieme 20-22 minút. ⁠