Marocký dip
Milujem jedlá, vďaka ktorým zjem s radosťou obrovitánske množstvá zeleniny. Marocký dip je presne jedno z nich. Baklažán, paradajky, cesnak, olivový olej, soľ, trocha údenej papriky a drvenej rasce, citrónová šťava. Všetko pomaličky podusené a rozpučené do hladkej, roztierateľnej konzistencie. Mňam.
Potrebujeme:
- 2 menšie baklažány (450 g)
- 4 stredne veľké paradajky
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 hrste nakrájanej petržlenovej vňate
- 1 ČL mletej údenej papriky (aj obyčajná sladká je ok)
- 1/2 ČL drvenej rasce
- 1/2 ČL soli
- 150 ml vody
- 3 PL olivového oleja
- 1 PL paradajkového pretlaku
- citrónová šťava, čierne korenie, chilli vločky
Postup:
- Baklažány ošúpeme a nakrájame na väčšie kocky. Paradajky zbavíme šupiek. Urobíme to tak, že na nich z dolnej strany spravíme zárez v tvare X a na 30 sekúnd ich hodíme do vriacej vody. Potom ich hneď šupneme do studenej vody a keď trocha vychladnú, jednoducho z nich šupku stiahneme. Paradajky následne zbavíme semienok a nakrájame na štvrťky. Cesnak pretlačíme alebo rozotrieme nožom s trochou soli a oleja.
- Do panvice pridáme pripravený baklažán, paradajky, cesnak, vňať, korenie a soľ, vodu a olivový olej. Všetko premiešame, prikryjeme pokrievkou a necháme dusiť 10 minút. Po 10-15 minútach bude zelenina mäkká a popri miešaní ju môžeme pritláčať o dno panvice.
- Varíme ešte 20 minút už bez pokrievky, podchvíľou miešame a roztláčame, aby sme v dipe nemali žiadne väčšie kusy zeleniny. Zmes by mala byť veľmi mäkká a roztierateľná. V prípade potreby podlievame veľmi malými množstvami vody. Keď je zelenina požadovanej konzistencie, primiešame paradajkový pretlak.
- Nakoniec dip dochutíme citrónovou šťavou (ja som pridala šťavu z polovice citróna), čiernym korením a chilli vločkami, ak ho chceme trocha pikantný.
Podávame s hriankami, chlebovými plackami alebo na cestovinách.