Najlepší cestovinový šalát
Nie je to žiaden suchár.
Potrebujeme:
200 g cestovín (kolienka)
1/2 PL olivového oleja
150 g mrazeného hrášku
2 menšie hlavičky jarnej cibule
soľ, čierne korenie
Tofu slaninka:
120 g údeného tofu
1 PL sójovej omáčky
1 ČL javorového sirupu
štipka údenej mletej papriky
štipka škrobu
1 PL vody
Kešu dressing:
150 g nesolených, nepražených kešu orechov, namočených cez noc v studenej vode
200 ml nesladeného sójového mlieka
6-7 PL citrónovej šťavy
1 ČL soli
2 PL nasekaného čerstvého kôpru
2 PL nasekanej petržlenovej vňate
1 PL nasekanej jarnej cibuľky
Postup:
Cestoviny si uvaríme v slanej vode. Po uvarení ich scedíme a hneď premiešame s olivovým olejom, aby sa nelepili. Necháme ich vychladnúť a zatiaľ si pripravíme kešu dressing rozmixovaním všetkých ingrediencií. Podľa chuti pridáme trocha viac soli či citrónovej štavy.
Tofu si nakrájame na drobné kocky a opekáme ho na panvici na oleji približne 5 minút dozlatista za občasného premiešania. V malej miske si zmiešame sójovú omáčku, javorový sirup, údenú mletú papriku, škrob a vodu. Zmes vylejeme na tofu a všetko spolu poriadne premiešame a necháme ešte pár sekúnd opiecť na panvici. Necháme vychladnúť.
Vo väčšej miske zmiešame dokopy cestoviny s približne 2/3 pripraveného dressingu. Pridáme hrášok, opečené tofu a bielu časť jarnej cibule nakrájanú nadrobno. Všetko spolu poriadne premiešame a dochutíme soľou a čiernym korením.
Cestoviny časť dressingu do seba vpijú, preto zvyšný dressing pridávame až tesne pred podávaním. Môžeme ozdobiť kôprom či petržlenovou vňaťou.