
Africká arašidová polievka
Ach, táto polievka je niečo neskutočné. Ak máte radi arašidové maslo, možno bude vaša najobľúbenejšia. Potrebujeme: 1 PL oleja1 stredne veľkú cibuľu3 strúčiky cesnaku1 ČL nastrúhaného zázvoru1 ČL mletého koriandru1/2 ČL drvenej rasce3 PL nasekaných nesolených...

Trhací cesnakový chlieb
Milujem cesnak a domáce pečivo, takže tento chlebík je zosobnením mojich snov. Zvonka je chrumkavý a zvnútra jemný ako obláčik. Maslový, akurát slaný. Proste výborný. Musíte skúsiť. Potrebujeme: Cesto: 15 g čerstvého droždia190 ml nesladeného rastlinného...

Vegan čokoládové cupcakes
Cupcake boom bol asi 10 rokov dozadu, takže mierne meškám. Ak však vyskúšate tento recept, určite neoľutujete. Mäkučké cesto s kvalitným kakaom a hladký čokoládový krém. Sen každého čokoholika. Potrebujeme: 180 ml sójového mlieka1 PL jablčného octu60 ml...

Špagety s vegan guľôčkami
Dnes takáto Lady and the Trump romantika. Na konzumáciu ďalšiu osobu netreba. Potrebujeme: 1 PL ľanových semienok + 3 PL vody 200 g marinovaného tempehu100 g šampiňónov40 g slnečnicových semienok1 ČL sušeného oregana1 pretlačený strúčik cesnakuštipka soli30 g...

Vegan Mac and Cheese
Toto jedlo som prvýkrát robila na úplnom začiatku môjho vegánstva. Veľmi som tomu nedôverovala, lebo zemiaky a mrkva majú so syrom spoločného asi toľko, ako ja so športom. Pri vegánskom varení si však človek uvedomí, že všetky chute ktoré v jedle chceme, môžu...

Vegan Banh Mi s jackfruitom
Banh Mi je taká exotickejšia bageta z Vietnamu. Klasicky je plnená mäsom, ktoré nahradíme jackfruitom. Pridáva sa aj nakladaná zelenina, koriander a chilli. Potrebujeme: 2 konzervy jackfruitu Jacky F1 PL sezamového oleja1 ČL čínskeho korenia 5 chutí40 ml...

Ahoj! Som Katka.
Nie som síce profesionálna kuchárka, ale rada sa delím o to, čo doma vymyslím. No a doma toho vymyslím teda dosť, lebo som jeden zarytý domased. Varím a pečiem bez živočíšnych produktov, takže ak hľadáte recepty bez mäsa, mlieka a vajíčok, ste na správnej (webovej) adrese.
…aj takéto články píšem
Sledujte ma na IG

Fotíte sa?
Ja mám za posledné 3 roky asi 5 fotiek, kde mi je vidno do tváre. Keď raz budem chcieť vnúčatám ukázať ako som vyzerala v nejakom veku, tak veľa materiálu asi nebude k dispozícií.
Keďže som stále na PN a mám viac času, učím sa pracovať s umelým svetlom a pofotila som aj seba. Som rada, lebo niečo mám a o 40 rokov to možno bude vzácne a pre niekoho zaujímavé.
No a ešte som rada, že dnes som úplne bez fňukania rozložila a zložila softbox veľkosti Číny. Malé víťazstvá.
Robiť self-portraits je čosi celkom iné ako fotiť jedlo ale prekvapivo ma to dosť bavilo, takže dúfam, že uvítate občasne aj takéto fotografie 📸
#portrait #portraitphotography #canon #50mmphotography #redhead #slovakia #slovakiagirl
Už ste skúšali túto fantastickú novinku od Alpro?
Shhh…This is not milk je:
- krémové
- lahodné
- bez pachute
Okrem toho iste mnohí oceníte, že neobsahuje pridaný cukor a je zdrojom vápnika a vlákniny. Vďaka jeho krémovej, bohatej chuti je super iba tak na pitie, ale upečte si k jeho ochutnávke aj nejaké jednoduché cookies.
Potrebujeme:
70 g mandľovej múky
120 g arašidového masla
60 g javorového sirupu
1 ČL kakaa
Postup:
Rúru si dáme vyhriať na 180 stupňov. Všetky suroviny zmiešame. Vznikne nám lepkavé cesto. Mokrými rukami tvarujeme guličky o váhe cca 20 g a ukladáme ich na plech obložený papierom na pečenie. Mokrou vidličkou stlačíme guličku cesta aby nám vznikol plochý cookie. Pečieme 10-11 minút. Cookies budú najprv veľmi mäkké a pri chladnutí stvrdnú, takže im doprajeme aspoň 10 minút oddychu.
Cookies namáčame do Alpro nápoja a vychutnávame 🍪🥛
No a kde Shhh…This is not milk kúpite? Zatiaľ som si ho všimla v Tescu, Kauflande, DM-ke a v Metre. Ak ste ho už ochutnali, napíšte mi vaše dojmy 😊
#Alpro #AlproBarista #AlproKafe #AlproDoKafe #ad #spolupraca #cookies #plantbased #vegan #milk #foodphotography #food #foodlover #recept #jedlo #veganslovakia #slovensko #vegancz #veganrecepty #dnesjem @alpro
Piknik. Každý druhý letný víkend ho plánujem, no potom takmer nikdy nejdem, lebo bla bla bla. Výhovorky.
Tento rok si piknik spravíme len čo budem 100% zdravá, lebo o tom fantazírujem už aspoň týždeň, a už aj viem, čo beriem.
Cestovinové šaláty majú u niektorých ľudí zlú reputáciu, pretože bývajú suché. Stačí však dobrý recept a trocha know-how. Môj cestovinový šalát je ošatený v mega krémovom bylinkovom kešu dressingu, ktorý je základom úspechu. Ďalej pridávam tofu slaninku, sladký hrášok a bielu časť jarnej cibuľky. Nakoniec poriadne dosoliť, okoreniť, pridať kôpor či iné bylinky a je to. Šup do krabičky a na deku do prírody s tým.
Tento naozaj výborný cestovinový šalát vznikol v spolupráci s @lunys.sk a nájdete ho na mojom blogu maktarinka.sk
#vegan #veganfood #food #veganism #dnesjem #kazdydenjemvegan #veganslovakia #mnam #zdravejedlo #slovensko #jedlo #veganrecepty #vegancz #darkphotography #slovakia #veganslovensko #varenie #zviratanejime #veganstvo #dobrejedlo #covarit #vkuchyni #dnesvarim #zdraverecepty #obed #picnic #ofwhimsicalmoments #aesthetic
Pastel de Nata sú portugalské koláčiky plnené vaječným vanilkovým krémom. Nechýbali v žiadnej kaviarni či pekárni na Madeire, no na vegánske sme nenatrafili, takže v tomto prípade platí čo si neupečiem, to nemám 😀
Najprv som si myslela, že to okašlem a naplním ich proste hustým vanilkovým pudingom s trochou čiernej soli. Ten počas pečenia vykypel takmer celý von. Chýbala tam nejaká hmota, nejaký proteín, niečo, čo to celé spojí a ustáli ako vajíčko. Použila som hodvábne tofu, ktoré pridalo aj krémovú jemnosť.
Ide inak o veľmi jednoduchý recept. Krém máte hotový za 3 minúty. Potom už iba vykrajujete kruhy lístkového cesta tak, aby okraje cesta mierne trčali nad okraj muffinovej formičky, cesto naplníte krémom a pečiete.
Recept nájdete na mojom blogu maktarinka.sk
Majte krásnu nedeľu ✨
#vegan #veganfood #food #veganism #dnesjem #kazdydenjemvegan #veganslovakia #mnam #zdravejedlo #slovensko #jedlo #veganrecepty #vegancz #darkphotography #slovakia #veganslovensko #varenie #zviratanejime #veganstvo #dobrejedlo #covarit #vkuchyni #dnesvarim #zdraverecepty #obed #kolac #pasteldenata
Dnes sme strávili niekoľko hodín nad oblakmi ☁️
Najvyšší vrch Madeiry Pico Ruivo (1861 m) sa dá zdolať rôznymi spôsobmi. My sme si vybrali východ z Achada do Teixeira, aby som zažila čo najmenej bolesti kvôli nohe. Ide o nenáročnú túru, ktorá trvá približne hodinu hore, 45 minút späť. Celý čas idete po peknom kamennom chodníčku. Posledných 10 minút je trocha náročnejších kvôli strmým schodom, ale stále ide o túru vhodnú aj pre deti a starších ľudí. Pri výstupe sa dá kochať krásnymi výhľadmi na všetky strany. Svahy sú posiate žltými kvetmi, margarétkami a bielymi mŕtvymi stromami. Za málo námahy veľa krásy 🏔
#madeira #picoruivo #mountains #clouds #aesthetic #mood #hikingadventures #nature #grateful #portugal #lovemylife @visitmadeira
Dnes sme navštívili Seixal Beach, Porto Moniz a Fanal Forest. Okrem toho sme obdivovali prírodu na vyhliadkach pri cestách, ktorých je na Madeire požehnane.
Vymysleli sme s Marekom pojem easy-posey, ktorý označuje miesta, na ktoré sa človek ľahko dostane ale sú presentable na sociálnych sieťach. Madeira je extrémne easy-posey. A to sa mi momentálne hodí, lebo moje koleno, aj keď sa hojí, nie je bohviečo. Som rada, že si to tu aj tak môžem užiť a vytvoriť si veľa pekných spomienok.
#madeira #vegangirl #nature #beach #beachlife #honeymoon #blackdress #naturephotography #ocean #aesthetic #love #lifeofadventure #adventure
Na Madeire je úplne všetko od modrého mora cez zelené lesy a vrchy zahalené v hmle až ku kamenistým hnedo-červeným útesom ✨
Dnes sa mi však úplne najviac páčilo kŕmenie pinky z ruky. To si navždy zapamätám 🥰
#madeira #travel #travelgram #portugal #travelphotography #vegangirl #nature #naturephotography @visitmadeira
Vegan živánska je minimálne taká dobrá ako tá klasická, len treba vedieť ako na to.
Skúšali ste do nej pridať marinovaný seitan?
Keď ho hodíte do dobrej marinády a upečiete dochrumkava, je hviezdou celej živánskej. Zvolila som veľmi jednoduchú živánsku aby tam vynikol - iba so zemiakmi, cuketou a cibuľou, no samozrejme môžete pridať šampiňóny, papriku, paradajky, baklažán...
Jednoduchý recept na výbornú živánsku nájdete na mojom blogu maktarinka.sk
Vznikol v spolupráci s @lunys.sk ,kde kúpite skvelý seitan a taktiež esenciu s chuťou údeného, ktorá sa nám vegánom super hodí do marinád.
#vegan #veganfood #food #veganism #dnesjem #kazdydenjemvegan #veganslovakia #mnam #zdravejedlo #slovensko #jedlo #veganrecepty #vegancz #darkphotography #slovakia #veganslovensko #varenie #zviratanejime #veganstvo #dobrejedlo #covarit #vkuchyni #dnesvarim #zdraverecepty #obed
Svadbu sme mali v Modrom kostolíku. Zúčastnila sa jej iba najbližšia rodina - rodičia, babka a súrodenci. Po obrade sme mali iba obedo-večeru. Nemali sme žiadne tradície, tancovačku ani inú zábavu, lebo si takéto veci neužívame.
Našu svadbu nafotila veľmi šikovná @luciamina 📷
Svadobné šaty sú značky @madilanebridal a sú z @weddingavenue.sk 👰♀️
Make-up a krásny zapletaný účes vytvorila @petranemethovamuah ✨
Najedli sme sa v @restaurant_parlament , kde sú vegetariánske aj vegánske možnosti 🌱
Najsamlepší vegánsky punčák bol na stole, z ručičiek @theroots_veganbakery 💗
Obrúčku som si vybrala na @etsy od @norm.jewels 💍
Kytica @kvetyprevas.sk 💐
#wedding #weddingdress #love
Ahojte, kamaráti. Predtým ako sa vrátim k vegánskym fajnotkám mám pre vás dôležitú informáciu z môjho života. Presne pred týždňom som sa vydala 💍
Potom nasledoval týždeň absolútneho ničnerobenia (ak nerátam prácu, samozrejme, som iba obyčajný smrteľník). Keď som prišla domov, väčšinou som si dala šlofíka, pozerala som Netflix a užívala som si, že si už nemusím pozerať šaty, závoje, účesy, lokality na fotenie, topánky a neviem čo všetko. To množstvo vecí čo treba kvôli svadbe vybaviť ma celkom prekvapilo a ich riešenie ma každý deň absolútne vyšťavovalo.
Ale nakoniec to bol super deň ✨Mali sme mikro svadbu o 9 ľuďoch, tak ako to sedí našim povahám a musím povedať, že to bolo veľmi dobré rozhodnutie. Ak sa necítite na veľkú svadbu, nasledujte v tomto svoje srdiečko.
Aj tak sa to však nezaobišlo bez stresov a nepokoja. Predsa len, je to big deal a každý chce mať na svadbu pekné spomienky. Myslím však, že to dopadlo nad očakávania a pre tých, ktorých to bude zaujímať viac napíšem článok na blog. Keďže ešte nemám profesionálne fotografie, zdieľam s vami aspoň zopár detailov.
Peknú sobotu prajem ešte ☀️
Kinder bueno pretransformované do vegan palaciniek. Celkom sme sa toho cez víkend ojedli. No regrets.
Recept na osvedčené vegánske palacinky a kinder bueno krém z lieskovcov a vegan bielej čokolády nájdete na mojom blogu v dvoch separátnych príspevkoch.
Pofŕkane čokoládou mi pripomenuli časy, keď som s najlepšou kamarátkou chodievala na nugátové palacinky, tak som si pospomínala. Niektoré jedlá vyživujú vašu dušu.
Pekný večer ✨
#vegan #veganfood #food #veganism #dnesjem #kazdydenjemvegan #veganslovakia #mnam #zdravejedlo #slovensko #jedlo #veganrecepty #vegancz #darkphotography #slovakia #veganslovensko #varenie #zviratanejime #veganstvo #dobrejedlo #covarit #vkuchyni #dnesvarim #zdraverecepty #obed #palacinky
Na Zelený štvrtok zelená inšpirácia - machová torta, ktorú som robila 2 roky dozadu 🍀
Potrebujeme:
320 g hladkej múky
1/4 ČL sódy bikarbóny
250 ml sójového mlieka + lyžica jablčného octu
200 g cukru
ľanový gél (2 PL mletého ľanu + 6 PL vody)
100 g baby špenátu
100 ml oleja
Postup:
Najprv si zmiešame v jednej miske mlieko s octom a v druhej mletý ľan s vodou. Špenát rozmixujeme v oleji. Špenát pridávame postupne, zmes musí byť úplne hladká. Zmiešame cukor, zhustnuté sójové mlieko, ľanový gél a rozmixovaný špenát. Následne pridáme múku, sódu, štipku soli a všetko spolu premiešame. Ja som pridala aj trocha vanilkovej esencie. Cesto vylejeme do formy vystlanej papierom na pečenie (ja som mala 18 cm formu). Pečieme na 180 stupňov. Po 40 minútach bude hotová. Keď vychladne, odrežeme z nej vrch a celý ho namrvíme prstami (náš mach 💚).
Krém môže byť kľudne iba kokosová šlahačka - 2 plechovky vyšľahaného stuhnutého kokosového mlieka a cukor podľa chuti. Môžete experimentovať a časť nahradiť hustým pudingom či kyslou smotanou. Alebo len kúpiť vegánsku šľahačku, veď už máme ten luxus.
Na krém šup mach a nádhera je hotová.
#vegan #veganfood #food #veganism #dnesjem #kazdydenjemvegan #veganslovakia #mnam #zdravejedlo #slovensko #jedlo #veganrecepty #vegancz #darkphotography #slovakia #veganslovensko #varenie #zviratanejime #veganstvo #dobrejedlo #covarit #vkuchyni #dnesvarim #zdraverecepty #obed #mosscake #spring
Zveľkonočieva sa 🌼
V spolupráci s @lunys.sk preto zdieľam rokmi overený jednoduchý vegánsky mazanec. Robím ho už aspoň 5 rokov. Stačí nám jeden menší, takže ho robievam iba z polovičnej dávky - z 250 g múky. Keď sa trocha zvýši, vyváľam ho v mlieku s trochou cícerovej múky a javorového sirupu a je z neho fajn french toast. Najradšej ho jem s marhuľovým džemom alebo s niečím slaným.
Potrebujeme:
250 ml rastlinného mlieka
20 g čerstvého droždia
500 g hladkej múky
85 g cukru
85 g rastlinného masla
štipka soli
1-2 hrste sušených hrozienok a plátkov mandlí
Postup:
Na kvások si odoberieme 100 ml vlažného mlieka. Rozdrobíme do neho droždie, pridáme štipku cukru a múky, zamiešame a necháme 15 minút odstáť.
Vo väčšej miske si zmiešame múku, cukor a štipku soli. Pridáme kvások, zvyšok mlieka (150 ml) a mäkké rastlinné maslo. Vypracujeme hladké, nelepivé cesto. Necháme kysnúť na teplom mieste hodinu až hodinu a pol, kým cesto nezdvojnásobí svoj objem.
Cesto rozdelíme na 2 rovnaké časti, aby sa nám mazance rýchlejšie upiekli. Ak pridávame mandle a hrozienka, cesto dlaňou trocha roztlačíme do strán, vysypeme naň hrozienka s mandľami a zamiesime ich do cesta. Vypracujeme úhľadný bochník. Rovnako spracujeme aj druhú časť cesta. Mazance premiestnime na plech a necháme podkysnúť ešte 30 minút.
Rúru rozohrejeme na 180 stupňov program teplovzduch. Mazance môžeme jemne potrieť rastlinným mliekom a posypať lupienkami mandlí. Pečieme 30-32 minút. Tak ako pri koláčoch by sme aj mazance mali skúsiť špajdľou. Ak vyjde suchá, sú hotové.
#vegan #veganfood #food #veganism #dnesjem #kazdydenjemvegan #veganslovakia #mnam #zdravejedlo #slovensko #jedlo #veganrecepty #vegancz #darkphotography #slovakia #veganslovensko #varenie #zviratanejime #veganstvo #dobrejedlo #covarit #vkuchyni #dnesvarim #zdraverecepty #obed #mazanec #spolupraca #easter
✨ Recept na trdelník nájdete už na mojom blogu maktarinka.sk
Je naozaj výborný a taký, aký si ho pamätám 😊
Chcela som robiť čisto škoricový keďže to bola moja obľúbená príchuť, ale myslím, že veľa ľudí preferuje orechový a vďaka orechom je aj pekne chrumkavý. Pridala som však aj tú moju milovanú škoricu, takže je orechovo-škoricový a iný už asi ani robiť nebudem.
Najlepší je samozrejme ešte teplý, ale na druhý deň sme si ho zohriali v rúre a stále bol veľmi dobrý.
Vyskúšajte ❤️
#vegan #veganfood #food #veganism #dnesjem #kazdydenjemvegan #veganslovakia #mnam #zdravejedlo #slovensko #jedlo #veganrecepty #vegancz #darkphotography #slovakia #veganslovensko #varenie #zviratanejime #veganstvo #dobrejedlo #covarit #vkuchyni #dnesvarim #zdraverecepty #obed #trdelnik #chimneycake
Jar je konečne tu 🌼
...a s ňou aj zopár nových drobností do domácnosti, jarné upratovanie a triedenie vecí. V spolupráci s @favisk_krasnebyvanie som pre vás napísala článok o tom, ako som u nás doma privítala jar a pridala som aj zopár mojich myšlienok o domove.
Nájdete ho na mojom blogu maktarinka.sk v sekcii články.
Inak, aj vaše mačky chcú za každú cenu zmasakrovať bahniatka? 😄
#simplepleasures #postitfortheaesthetics #springdecor #kitchenstories #hyggehome #ofsimplethings #interior4all #myhome2inspire #simple #interiorwarrior #howwelive #interiør #interiorandliving #interiorsblogger #kitchendecor #interior123 #interior2you #hygge #cozyhome #cozyvibes #spring #springdecor #cat
Keby som si mohla vybrať jednu jedinú vec, ktorú by som mohla jesť koľko len chcem a nemohlo by ma to nijako negatívne ovplyvniť, určite by to bolo arašidové maslo. Moja láska sa objavuje či už v rannej kaši, ako omáčka k ryžovým závitkom, na toaste spoločne s džemom či v tejto masakrálne dobrej polievke. Okrem arašidového masla obsahuje batáty a paradajky a namiesto mäsa pridávam bielu fazuľu. Je veľmi sýta a hrejivá a určite vám zachutí. Aspoň ja som teda skoro spadla zo stoličky keď som ju pár rokov dozadu ochutnala v zahraničí.
Recept nájdete na mojom blogu maktarinka.sk 📝
Vznikol v spolupráci s @lunys.sk , kde môžete tento týždeň nakupovať so zľavami a zároveň pomôcť zakúpením virtuálnej poukážky či zaokrúhlením objednávky Ukrajine 🕊️
#vegan #veganfood #food #veganism #dnesjem #kazdydenjemvegan #veganslovakia #mnam #zdravejedlo #slovensko #jedlo #veganrecepty #vegancz #darkphotography #slovakia #veganslovensko #varenie #zviratanejime #veganstvo #dobrejedlo #covarit #vkuchyni #dnesvarim #zdraverecepty
Na slovíčko, kamaráti.
Jedno z mojich predsavzatí do tohto roka bolo byť tu trocha osobnejšia, aby som nebola iba taká vegánska varecha.sk
Pridávať aj iný obsah, viac sa ukazovať, rozoberať rôzne témy. Ledva som sa stihla spamätať a začala vojna. No a ja som zrazu nemala chuť pridávať nič. Tak sa aj stalo, a mesiac tu nič hodnotné nepribudlo. Napísala som do stories zhluk emócií, posharovala som zbierky, poslala rusofilov nech ma unfollownú a zmizla som. Ak niekto z vás dumal, čo so mnou bolo, tu to v skratke je.
Som osoba, ktorá je veľmi citlivá na to, čo sa deje vo svete, takže toto celé mi dáva celkom zabrať aj keď som o nič neprišla a som v bezpečí. Najlepšie to pochopia ľudia, ktorí sú ako ja - vy, čo sa ťažko vyrovnávate s akýmkoľvek bezprávím a násilím a vyvoláva to vo vás zmes frustrácie a hnevu.
Poznáte ten pocit, keď sa ráno zobudíte a pár sekúnd nemáte povedomie o veciach, ktoré vás trápia? No a zrazu v tej hlave blikne aký je deň, kde ste, čo vás čaká a čo sa deje. No a to čo sa deje na mňa každé ráno dopadlo ako stokilový kameň.
Po niekoľkých dňoch čo som chodila ako mátoha som sa už musela spamätať, lebo žiť normálny život je privilégium. Zobudiť sa v teplej posteli, mať dobrú prácu, bezpečný domov a teplé jedlo je privilégium. Moje 25. narodeniny boli posledné na ktoré som sa naozaj tešila a odvtedy som na narodeniny vždy trocha smutná ako to beží, ale starnúť je taktiež privilégium. Nie každý má to šťastie prežiť ďalší a ďalší deň a preto sa nechcem opúšťať.
Nezabúdam však na to, že to že ja sa mám dobre je síce pekné, ale nijako to nepomáha ľuďom, čo sa dobre nemajú. Ak sa dá pomôcť, pomôžem, ak môžem niečo dobré zazdieľať, zazdieľam to. Je to však maximum, čo môžem urobiť a zatiaľ musím naplno využívať, že som živá a zdravá. Takže v rámci mojej snahy o balans sa pokúsim vrátiť k pridávaniu obsahu pre vás, aj keď sa pri tom možno budem cítiť trocha zvláštne (pretože mi to asi bude pripadať akési zbytočné).
Och, a na fotke vidíte môjho terapeuta. Pracuje za jedlo. Nemá žiadne vzdelanie. Ale pradie.
No tu je táto cesnaková hebučká láska. Recept na trhací maslový chlebík s cesnakom už nájdete na mojom blogu maktarinka.sk
Je fenomenálny. Aj na druhý deň.
Inak ďakujem, že ste mi tak pekne reagovali na môj (ďalší) amatérsky reel, ktorý som, mimochodom, ledva zverejnila.
Prvýkrát som robila video na zrkadlovke a chcem pozdraviť a virtuálne objať každého človeka, ktorý robí takéto videá bez pomoci niekoho, kto sa aspoň trocha vyzná, lebo to ozaj nie je sranda.
Keď som si vyčistila statív a fotoaparát od múky a išla som strihať, bola som zronená kvôli všetkému od svetla až k ostreniu na najmenej dôležité miesta. Potom som ešte fňukala pri editovaní a ešte som fňukala či to vôbec zverejniť. Legenda hovorí, že by som fňukala doteraz, keby ste mi nepísali také pekné komentáre. Takže vám ďakujem ❤️
Upečte si tento chlebík a dajte mi vedieť vaše dojmy.
Pekný večer ✨
#vegan #veganfood #food #veganism #dnesjem #kazdydenjemvegan #veganslovakia #mnam #zdravejedlo #slovensko #jedlo #veganrecepty #vegancz #darkphotography #slovakia #veganslovensko #varenie #zviratanejime #veganstvo #dobrejedlo #covarit #vkuchyni #dnesvarim #zdraverecepty #obed #bread #chlieb
Karfiol je super. Nielen do polievky. Môžete z neho spraviť vegan steak, rezeň, base na pizzu a napríklad aj vegan taco meat - alternatívu mletého mäsa, ktorým sa plnia tortilly. To posledné som dnes skúsila a inšpiráciu posielam ďalej, lebo sme si pochutili.
Potrebujeme:
400 g karfiolu
150 g vlašských orechov
2 PL oleja
1 ČL oregana
1 ČL mletej rasce
2 ČL údenej papriky
1 ČL sladkej papriky
1 ČL sušeného cesnaku
1/2 ČL chilli
200-250 ml vody na podliatie
1 PL sójovej omáčky
2 PL paradajkového pretlaku
3 PL vody
1 ČL kukuričného škrobu
Postup:
Karfiol a vlašské orechy párkrát pulzneme vo food processore. Kúsky nemajú byť úplne jemné, ale určite drobné. Na väčšej panvici rozohrejeme olej, pridáme karfiol a orechy a všetky koreniny a pár minút restujeme na nižšej teplote, aby paprika nezhorkla. Keď koreniny pekne voňajú, podlejeme obsah panvice trochou vody, aby sme karfiol mohli 10-15 minút dusiť. V prípade potreby ešte 2-3x zopakujeme a pridáme malé množstvo vody. Keď je karfiol mäkký, v poháriku si zmiešame sójovú omáčku, pretlak, vodu a kukuričný škrob. Zmes vylejeme na karfiol, premiešame a necháme ešte krátko prehriať. Hotovo.
Zmesou môžete naplniť tortillu, použiť ju ako základ na bolognese alebo si pripraviť taco bowl ako ja.
Nech chutí 🔥
Recepís je instagram exclusive a nebude na blogu, tak si ho nezabudnite uložiť 😊
#vegan #veganfood #food #veganism #dnesjem #kazdydenjemvegan #veganslovakia #mnam #zdravejedlo #slovensko #jedlo #veganrecepty #vegancz #darkphotography #slovakia #veganslovensko #varenie #zviratanejime #veganstvo #dobrejedlo #covarit #vkuchyni #dnesvarim #zdraverecepty #obed #tofu #taco #mexican