Cestoviny s údeným tofu

Cestoviny s údeným tofu

Strašne dobré cestoviny s tofu, ktoré nahradí mleté mäso. Potrebujeme:⁠ 2 PL oleja⁠ 2 balenia údeného tofu (320 g)⁠ 1 PL sójovej omáčky⁠ 1 ČL sušeného cesnaku⁠ 1 ČL mletej údenej papriky⁠ 1/2 ČL drvenej rasce⁠ 1 väčšia šalotka/stredne veľká cibuľa⁠ 1 strúčik cesnaku⁠...

Fazuľový guláš

Fazuľový guláš

Toto jedlo by som zaradila určite do top 10 najobľúbenejších jedál u nás doma. Ako naznačuje názov, fazuľový guláš obsahuje namiesto mäsa fazuľu. No a s knedľou to je tak, ako s chlebom - kto si ju pripraví doma, po kupovanej siahne zriedka. Potrebujeme:⁠ 2 stredne...

Vegan kokosové ježe

Vegan kokosové ježe

Vegan kokosové ježe ste možno ešte nemali, ale určite poznáte ich klasickú verziu zo svadbieb či z cukrární. Ide o piškótové cesto narezané na štvorce či obdĺžniky, vyváľané v kakaovej poleve a následne v kokose. Pre zaujímavejší rozmer môžeme koláčiky lepiť kyslým...

Vegan kakaovo-“tvarohový” koláč

Vegan kakaovo-“tvarohový” koláč

Výborný kakaovo-netvarohový koláčik, ktorý zvládne každý.⁠ Pripomína detstvo. Z tofu je naozaj obstojný tvaroh. Kto nevyskúša, neuverí. Potrebujeme:⁠ 220 g hladkej múky⁠ 2 PL kakaa⁠ 2 ČL kypriaceho prášku⁠ 1/2 ČL sódy bikarbóny⁠ 100 g cukru⁠ 250 ml sójového mlieka⁠ 1...

Pečené papriky

Pečené papriky

Dnes sa s vami delím o jednoduchý recept na grilované marinované papriky. Vysoká teplota z nich vytiahne tie najlepšie chute. Potom si odpočinú v olivovom oleji, octe, soli a cesnaku. Sú naozaj výborné a mäkučké. ⁠ Potrebujeme:⁠ 3 hrubostenné papriky (hodia sa...

Marocký dip

Marocký dip

Milujem jedlá, vďaka ktorým zjem s radosťou obrovitánske množstvá zeleniny. Marocký dip je presne jedno z nich. Baklažán, paradajky, cesnak, olivový olej, soľ, trocha údenej papriky a drvenej rasce, citrónová šťava. Všetko pomaličky podusené a rozpučené do hladkej,...

Profilová fotka

Ahoj! Som Katka.

Nie som síce profesionálna kuchárka, ale rada sa delím o to, čo doma vymyslím. No a doma toho vymyslím teda dosť, lebo som jeden zarytý domased. Varím a pečiem bez živočíšnych produktov, takže ak hľadáte recepty bez mäsa, mlieka a vajíčok, ste na správnej (webovej) adrese.

Viac o mne

Sledujte ma na IG

Pekný večer kamoši ✨
⁠⁠
Ak tu je niekto kto hejtuje sójové mäso, budem rada, ak mu ešte dá šancu a skúsi napríklad tento recept. Sójové plátky robím vždy rovnakým spôsobom - uvarím ich, vytlačím z nich poriadne vodu, hodím ich do marinády a upečiem ich v pekáčiku do chrumkava. Tento spôsob sa mi osvedčil najviac, no určite neexistuje iba jeden správny.⁠⁠
⁠⁠
Dnešné sójové plátky skončili v domácej žemli so šalátom z pekingskej kapusty, kukurice, veg jogurtu, soli a čierneho korenia a bola to riadna mňamka.⁠⁠
⁠⁠
Potrebujeme:⁠⁠
⁠⁠
1 balenie sójových plátkov (80g)⁠⁠
1 l zeleninového vývaru⁠⁠
2 PL sójovej omáčky⁠⁠
⁠⁠
na marinádu:⁠⁠
1 PL horčice⁠⁠
2 PL kečupu⁠⁠
1 PL sójovej omáčky⁠⁠
2 ČL agáve/javorového sirupu⁠⁠
1/2 ČL údenej mletej papriky⁠⁠
1/2 ČL sušeného cesnaku⁠⁠
1/3 ČL sušenej rasce⁠⁠
⁠⁠
Postup:⁠⁠
⁠⁠
Sójové plátky 15 minút povaríme v zeleninovom vývare so sójovkou. Potom ich premiestnime do sitka a vytlačíme z nich vodu čo nám sila stačí, najlepšie pomocou pučidla na zemiaky či varechy (pritláčaním plátkov o dno sitka). Rúru si dáme rozohriať na 200 stupňov. Zmiešame si ingrediencie na marinádu, pridáme do nej sójové plátky a rukou všetko poriadne premiešame. Plátky obalené v marináde v rukách jemne postískame, nech sa marináda lepšie vsiakne. Keď je rúra pripravená, pekáčik si poriadne potrieme olejom a vložíme doň plátky tak, aby mal každý svoje miesto. Pečieme 15 minút, potom plátky obrátime na druhú stranu a pečieme 10 minút. Teplotu nakoniec zvýšime na 250 a necháme plátky opekať ešte 3 minútky, no už na ne dávame pozor aby sa príliš nespiekli. ⁠⁠
⁠⁠
Najradšej ich mám so šťavou (tú robím zo zeleninového vývaru, smotany a sójovky) a zemiakovou kašou. V dnešný sivý deň som sa však cítila skôr na takýto burger 🌧⁠⁠
⁠⁠
#vegan #veganfood #food #veganism #dnesjem #kazdydenjemvegan #veganslovakia #mnam #zdravejedlo #slovensko #jedlo #veganrecepty #vegancz #bratislava #slovakia #veganslovensko #varenie #zviratanejime #veganstvo⁠ ⁠#dobrejedlo #covarit #vkuchyni #dnesvarim #zdraverecepty #obed #uzasnejedlo #burger⁠⁠
⁠⁠
...

Vegan medový krémeš ⁠⁠🥮
⁠⁠
Potrebujeme:⁠⁠
⁠⁠
200 g hladkej múky⁠⁠
60 g práškového cukru⁠⁠
35 g rastlinného tuku (Alsan)⁠⁠
2-3 PL rastlinného mlieka⁠⁠
2 PL agáve sirupu⁠⁠
kvapka rumovej arómy⁠⁠
1/2 ČL sódy bikarbóny⁠⁠
⁠⁠
1 balíček Zlatého klasu⁠⁠
400 ml (najlepšie vanilkového) rastlinného mlieka⁠⁠
cukor podľa chuti⁠⁠
20 g masla (Alsan či Naturli)⁠⁠
⁠⁠
400 ml vegánskej šľahačky⁠⁠
hrubšiu štipku stužovača ⁠⁠
⁠⁠
Všetky suroviny od hladkej múky po sódu zmiešame do hladkého cesta, ktoré necháme 15 minút v chladničke. Ak je cesto príliš suché, pridáme ešte kvapku rastlinného mlieka. Zatiaľ necháme rozohriať rúru na 180 stupňov. Cesto rozdelíme na 2 rovnaké diely a rozvaľkáme ich do kruhu hrubého asi 0,5 cm. Pomocou formy s priemerom 21 cm z nich vykrojíme pekný kruh. Z odrezkov môžeme upiecť sušienky. Kruhy cesta pečieme približne 9-10 minút. Po 9 minúte dávame pozor, môže príliš rýchlo zhnednúť. Necháme vychladnúť. ⁠⁠
⁠⁠
Zo Zlatého klasu, mlieka a cukru podľa chuti uvaríme hustý krém. Po vychladnutí do neho pridáme aj zmäknuté maslo a všetko spolu prejdeme tyčovým mixérom. Šľahačku si vyšľaháme so stužovačom. Do formy si uložíme prvý plát upečeného cesta, pridáme rovnomerne vanilkový krém, naň šľahačku a nakoniec druhý plát cesta, ktorý jemne pritlačíme. Necháme v chladničke cez noc. ⁠⁠
⁠⁠
Na druhý deň opatrne krájame a užívame si 100% vegánsky krémeš ❤️⁠⁠
⁠⁠
⁠#spolupraca #vegan #veganfood #food #veganism #dnesjem #kazdydenjemvegan #veganslovakia #mnam #zdravejedlo #slovensko #jedlo #veganrecepty #vegancz #bratislava #slovakia #veganslovensko #varenie #zviratanejime #veganstvo⁠ ⁠#dobrejedlo #covarit #vkuchyni #dnesvarim #zdraverecepty #obed #kremes #sladke #pecenie
...

Som rada, že žijem v takejto dobe⁠⁠ ✨
⁠⁠
...a tým myslím v dobe, kedy si môžeme kúpiť takýto vegánsky syr, z ktorého máte naozaj gurmánsky zážitok ako pri klasickom syre. Syry som vždy mala veľmi rada a toto naplnilo všetky moje predstavy o dobrom vegánskom syre. Krémový, naozaj poriadne syrový, žiadna zvláštna pachuť. ⁠⁠
⁠⁠
Syrček na fotke sa volá Brielant (vegan brie) a je od @dobrakarma_sk
Ak ich ešte nesledujete, odporúčam ku ním nazrieť, sú to šikovní mladí ľudia a už aj ja môžem potvrdiť, že ich produkty sú výborné. ⁠⁠
⁠⁠
Na raňajky som si do chrumkava opiekla na suchej panvici plátok chleba. Šampiňóny som nakrájala na plátky a nechala ich opiecť na panvici s trochou čierneho korenia bez miešania, nech sa trocha pripečú. Potom som ich pofŕkala trochou sójovky a pridala som štipku oregana. Hrsť vlašských orechov som nahrubo nakrájala a tiež ich nechala chvíľu opiecť na panvici.⁠⁠
⁠⁠
Brielant som nakrájala na plátky a pridala ho na opečený chlieb, na to šampiňóny, oriešky a fresh bylinky. Ani si nepamätám, kedy som mala takéto dobré raňajky.⁠⁠
⁠⁠
Byť vegánom je čoraz ľahšie 🌱⁠⁠
⁠⁠
#spolupraca #vegan #veganfood #food #veganism #dnesjem #kazdydenjemvegan #veganslovakia #mnam #zdravejedlo #slovensko #jedlo #veganrecepty #vegancz #bratislava #slovakia #veganslovensko #varenie #zviratanejime #veganstvo⁠ ⁠#dobrejedlo #covarit #vkuchyni #dnesvarim #zdraverecepty #obed #uzasnejedlo ⁠⁠⁠#toast #vegancheese #brie
...

Jesenná hokkaido sviečková s domácou knedličkou (že je cute?), tofu a brusnicami 🧡⁠⁠
⁠⁠
Potrebujeme:⁠⁠
⁠⁠
1 PL oleja⁠⁠
1 stredne veľká cibuľa⁠⁠
300 g hokkaido tekvice⁠⁠
150 g zeleru⁠⁠
90 g petržlenu⁠⁠
150 g mrkvy⁠⁠
8 guličiek nového korenia⁠⁠
4 guličky čierneho korenia⁠⁠
2 ČL hnedého cukru⁠⁠
700 ml zeleninového vývaru⁠⁠
100 ml sójovej smotany⁠⁠
2 PL tamari/sójovej omáčky⁠⁠
citrónová šťava, soľ⁠⁠
⁠⁠
Postup:⁠⁠
⁠⁠
Zeleninu ošúpeme (hokkadio netreba), nakrájame na menšie kúsky a opražíme sprudka na cibuli. Rovno pridáme aj čierne a nové korenie, cukor a trochu soli. Chceme aby zelenina chytila farbu, takže miešame pomenej a necháme trocha opiecť. Potom zeleninu zalejeme vývarom (500 ml) a varíme 20 minút. Mäkkú zeleninu dohladka rozmixujeme aj so smotanou a podľa potreby ešte dolejeme 100-200 ml vývaru, aby nám vznikla hladká omáčka. Necháme ešte 2-3 minútky prejsť varom a dochutíme soľou či tamari a citrónovou šťavou. ⁠⁠
⁠⁠
Všetky zvyšky zeleniny - šupky a vnútro hokkaido tekvice - si odložte a uvarte pomocou nich super vývar 👌⁠⁠
⁠⁠
#vegan #veganfood #food #veganism #dnesjem #kazdydenjemvegan #veganslovakia #mnam #zdravejedlo #slovensko #jedlo #veganrecepty #vegancz #bratislava #slovakia #veganslovensko #varenie #zviratanejime #veganstvo⁠ ⁠#dobrejedlo #covarit #vkuchyni #dnesvarim #zdraverecepty #obed #uzasnejedlo
...

Diabolské hrianky 🔥⁠⁠
⁠⁠
Pálivá a zdravá zmes, ktorú si zamilujete. Šošovica ako základ, k tomu kápia a biela paprika s cibuľou a cesnakom opražené s údenou paprikou a samozrejme feferónky. Vzniklo z toho snáď pol kila zmesi a všetko sme to zjedli na raňajky, také dobré to bolo.⁠⁠
⁠⁠
Potrebujeme:⁠⁠
⁠⁠
2 PL oleja⁠⁠
1 väčšiu kápiu (120 g)⁠⁠
1 bielu papriku (60 g)⁠⁠
1 menšiu fialovú cibuľu (70 g)⁠⁠
2 strúčiky cesnaku⁠⁠
1 ČL údenej papriky⁠⁠
250 g uvarenej/konzervovanej šošovice⁠⁠
5 až 7 kúskov sterilizovaných pálivých feferónov ⁠⁠
3-4 PL kečupu (ak máte pálivý ako my, tak super)⁠⁠
1 PL sójovej omáčky⁠⁠
čierne korenie, soľ⁠⁠
⁠⁠
Postup:⁠⁠
⁠⁠
Kápiu, papriku a cibuľu si nakrájame na pásiky a hodíme na horúci olej. Miešame a restujeme asi 5 minút. Ak sa nám zelenina trocha viac opečie, je to vítané, takže ju môžeme chvíľku nechať aj bez miešania. Potom pridáme pretlačený cesnak a údenú papriku, mierne znížime teplotu a restujeme ďalších 5 minút. Hotovú zmes pridáme k šošovici. Z feferónov odstránime stopku a vytlačíme z nich semienka, nakrájame ich na pásiky a pridáme k zmesi spolu s kečupom a sójovkou. Všetko spolu rozmixujeme tyčovým mixérom. Ak chceme tak dohladka, no ja preferujem tu a tam nejaký kúsok papriky či cibule, takže som sa s tým veľmi nepárala. Zmes ochutnáme, dosolíme, okoreníme a prípadne pridáme viac feferónov podľa preferovanej pikantnosti. Ja som pridala 6 a páli to tak akurát príjemne. ⁠⁠
⁠⁠
Chlebík si upečieme do chrumkava, pridáme našu diabolskú zmes a užívame si pikantné raňajky 🔥⁠⁠
⁠⁠
#vegan #veganfood #food #veganism #dnesjem #kazdydenjemvegan #veganslovakia #mnam #zdravejedlo #slovensko #jedlo #veganrecepty #vegancz #bratislava #slovakia #veganslovensko #varenie #zviratanejime #veganstvo⁠ ⁠#dobrejedlo #covarit #vkuchyni #dnesvarim #zdraverecepty #obed #uzasnejedlo ⁠⁠⁠#toast #spicy⁠⁠
...

Na dnešnej večeri som si tak pošmákla, že si to nenechám pre seba. ⁠⁠
⁠⁠
Nekuracie kúsky od @thevegetarianbutcher_czsk v kari omáčke s cukrovým hráškom (môj nový obľúbený snack, chrumkavosť level milión) a opraženými kešu. ⁠⁠
⁠⁠
Potrebujeme:⁠⁠
⁠⁠
1 balenie @thevegetarianbutcher_czsk nekuracích kúskov alebo jedno balenie tofu⁠⁠
1 menšiu cibuľu⁠⁠
1 ČL kurkumy⁠⁠
1/2 ČL mletého koriandra ⁠⁠
po 1/4 ČL mletého zázvoru, drvenej rasce a chilli⁠⁠
1 konzerva kokosového mlieka⁠⁠
1 PL paradajkového pretlaku⁠⁠
70 g cukrového hrášku⁠⁠
40 g kešu orechov⁠⁠
soľ, čierne korenie⁠⁠
⁠⁠
Postup:⁠⁠
⁠⁠
Ak použijeme tofu, najprv ho nakrájame na kocky a opražíme na troche oleja so šplechom sójovky, nech spevnie a dáme si ho bokom. Kešu orechy si opražíme nasucho kým nezačnú pekne voňať a tiež si ich odložíme. Cibuľu nakrájanú nadrobno chvíľu opražíme na oleji, pridáme všetky koreniny a necháme rozvoňať. Potom pridáme nekuracie kúsky alebo predpripravené tofu, chvíľu ešte restujeme a pridáme kokosové mlieko, pretlak a hrášok. Premiešame a necháme 5 minút bublať. Niet veľmi čo variť - cukrový hrášok sa dá jesť aj surový, takže ide iba o prepojenie chutí. Nakoniec omáčku dosolíme, okoreníme, prípadne pridáme trochu citrónovej šťavy. Podávame s ryžou, posypané kešu orieškami.⁠⁠
⁠⁠
#vegan #veganfood #food #veganism #dnesjem #kazdydenjemvegan #veganslovakia #mnam #zdravejedlo #slovensko #jedlo #veganrecepty #vegancz #bratislava #slovakia #veganslovensko #varenie #zviratanejime #veganstvo⁠ ⁠#dobrejedlo #covarit #vkuchyni #dnesvarim #zdraverecepty #obed #uzasnejedlo ⁠⁠⁠#curry
...

Maková ovseno-krupicová kaša s horúcim ovocím 🍓⁠⁠
⁠⁠
Najprv to mala byť obyčajná krupicová kaša, ktorú milujem, no vypimpovala som ju do takejto zdravšej a ešte chutnejšej podoby. Som síce skôr na slané raňajky, ale naozaj mi tá kaša dnes tak dobre padla, tak sa delím o inšpiráciu.⁠⁠
⁠⁠
Potrebujeme:⁠⁠
⁠⁠
500 ml rastlinného mlieka⁠⁠
50 g jemných ovsených vločiek⁠⁠
50 g detskej krupice⁠⁠
2 PL maku⁠⁠
1 PL ľanových semienok ⁠⁠
štipku soli⁠⁠
1 ČL škorice⁠⁠
1-2 PL javorového sirupu⁠⁠
mrazené lesné ovocie⁠⁠
⁠⁠
Postup:⁠⁠
⁠⁠
400 ml ešte chladného mlieka premiešame s vločkami, krupicou, soľou a škoricou. Prihrievame a miešame a necháme asi 5 minút prejsť varom. Stále miešame. Nakoniec kašu odstavíme a primiešame ešte zvyšných 100 ml mlieka. Pomelieme si spolu mak a ľanové semienka a obe ingrediencie pridáme do kaše spolu s javorovým sirupom podľa chuti. Ovocie si s trochou vody chvíľu povaríme a pridáme na kašu. Sme radi že to nejdeme dať na instagram a môžeme sa do toho rovno pustiť namiesto fotenia ⁠⁠😁
⁠⁠
#vegan #veganfood #food #veganism #dnesjem #kazdydenjemvegan #veganslovakia #mnam #zdravejedlo #slovensko #jedlo #veganrecepty #vegancz #bratislava #slovakia #veganslovensko #varenie #zviratanejime #veganstvo⁠ ⁠#dobrejedlo #covarit #vkuchyni #dnesvarim #zdraverecepty #obed #uzasnejedlo ⁠⁠⁠#neodolatelnedobre #zdravoachutne #oatmeal
...

Tak som konečne skúsila to šalviové maslo a chrumkavú šalviu ✨
⁠⁠
Chuť neviem k ničomu prirovnať, ale je to naozaj veľmi dobré a zaujímavé a prekvapilo ma, koľko chuti sa dostalo do masla za taký krátky čas. Šalviové maslo môžete pridať na gnocchi, opražiť si na ňom do chrumkava plátok chleba alebo ho pridať do omáčky ako ja.⁠⁠
⁠⁠
Hokkaido nakrájané na kocky som premiešala s olejom, soľou, údenou paprikou a chilli a piekla som ho na 200 stupňov kým nebolo mäkké a nechytilo farbu (20-25 minút). Potom som ho rozmixovala s trochou kokosového mlieka, zeleninového vývaru a sójovky.⁠⁠
⁠⁠
Hrsť lístočkov šalvie som krátko opražila na lyžici rastlinného masla. Mali by trocha stmavnúť a byť krehké na dotyk. Lístočky som si odložia bokom a maslo som pridala do omáčky a všetko spoločne ešte mixla. Šup omáčku na cestoviny a lístočky šalvie na ne. Mňamka.⁠⁠
⁠⁠
Takto som dnes úspešne zúžitkovala asi 2% mojej šalviovej úrody, júúúch 😂⁠⁠
⁠⁠
#vegan #veganfood #food #veganism #dnesjem #kazdydenjemvegan #veganslovakia #mnam #zdravejedlo #slovensko #jedlo #veganrecepty #vegancz #bratislava #slovakia #veganslovensko #varenie #zviratanejime #veganstvo⁠ ⁠#dobrejedlo #covarit #vkuchyni #dnesvarim #zdraverecepty #obed #uzasnejedlo ⁠⁠⁠#neodolatelnedobre #zdravoachutne⁠⁠
...

Joj, mohlo by sa už ochladiť, nech sa mi chce takto vyvárať. ⁠⁠
⁠⁠
Leto naozaj nemám rada a s jeseňou prídu všetky tie comfort jedlá, na ktoré v horúčavách ani nepomyslím.⁠⁠
⁠⁠
Ak platí že sme to, čo jeme, tak ja som v poslednej dobe na 50% varená kukurica, 20% nektarinky, 20% domáci chlieb s maslom a paradajkou a 10% kadečo cuketové. Občas sa tam pritrafia aj strukovinové poli⁠evky, lebo tie ma neopúšťajú celoročne.⁠⁠
⁠⁠
Korenistá vegan tikka masala patrí u mňa skôr medzi tie jedlá na chladnejšie dni, ale mala som veľkú chuť, tak som si pripomenula starší recept. ⁠⁠
⁠⁠
⁠⁠
Potrebujeme: ⁠⁠
200 g tofu/uvareného karfiolu/sójových rezancov (už uvarených)⁠⁠
2 PL kokosového mlieka⁠⁠
1/2 ČL garam masala⁠⁠
1/2 ČL kurkumy⁠⁠
1 pretlačený cesnak⁠⁠
1 ČL limetkovej šťavy⁠⁠
štipka soli⁠⁠
⁠⁠
Všetko spolu zmiešame a necháme marinovať aspoň hodinu. Potom tofu (alebo čo používame) opražíme na oleji. Dáme bokom.⁠⁠
⁠⁠
Omáčka:⁠⁠
1/2 ČL celej rímskej rasce⁠⁠
1 veľká cibuľa⁠⁠
1 veľká paradajka⁠⁠
2 strúčiky cesnaku⁠⁠
2 ČL nastrúhaného zázvoru⁠⁠
2 PL paradajkového pretlaku⁠⁠
1 ČL mletej kurkumy⁠⁠
2 ČL garam masala⁠⁠
1 plechovka kokosového mlieka (mínus 2 PL čo dávame do marinády)⁠⁠
limetková šťava, soľ, olej⁠⁠
⁠⁠
Do väčšej panvice pridáme 2 PL oleja a keď sa rozohreje, pridáme rascu. Keď rasca začne pukať, znížime plameň a pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a paradajku. Chvíľu miešame, a potom pridáme pretlačený cesnak, nastrúhaný zázvor, korenie a väčšiu štipku soli. Keď sa korenie rozvonia, pridáme pretlak a poriadne ho rozmiešame. Pokiaľ je zmes príliš suchá, slabučko ju podlejeme vodou, a necháme všetko dusiť 8-10 minút. Paradajky by sa mali rozvariť a mala by nám vzniknúť zmes pripomínajúca pastu. Pridáme kokosové mlieko, tofu a soľ. Premiešame a necháme bublať 15 minút, kým nie je omáčka zredukovaná. Dochutíme ju soľou a limetkovou šťavou.⁠⁠
⁠⁠
⁠⁠
#vegan #veganfood #food #veganism #dnesjem #kazdydenjemvegan #veganslovakia #mnam #zdravejedlo #slovensko #jedlo #veganrecepty #vegancz #bratislava #slovakia #veganslovensko #varenie #zviratanejime #veganstvo⁠ ⁠#dobrejedlo #covarit #vkuchyni #dnesvarim #zdraverecepty #obed #uzasnejedlo ⁠⁠⁠
...

August mám rada kvôli dvom veciam:⁠⁠
⁠⁠
1. mám narodeniny⁠⁠
2. všade je výborná kukurica za pár centov⁠⁠
⁠⁠
Kukurice sa obžieram najviac klasicky - iba si ju uvarím a osolím, no pre obzvláštnenie a kvôli existencii už trocha smutnej cukety v chladničke vznikli tieto cuketovo-kukuricové placky. Namáčali sme si ich do bieleho jogurtu a bola to mňamka. Recept sa vám však môže zísť celoročne, hlavne ak vám v chladničke stále končia poloprázdne konzervy kukurice ako mne.⁠⁠
⁠⁠
Potrebujeme:⁠⁠
⁠⁠
1 stredne veľká cuketa ⁠⁠
280 g kukurice ⁠⁠
60 g hladkej múky⁠⁠
1 ČL lahôdkového droždia⁠⁠
po štipke údenej papriky, sušeného cesnaku, čierneho korenia a soli⁠⁠
1-2 PL rastlinného mlieka či vody⁠⁠
⁠⁠
Postup:⁠⁠
⁠⁠
Cuketu nastrúhame nahrubo, jemne osolíme a necháme pár minút odstáť. Šťavu z nej potom poriadne vytlačíme pomocou čistej utierky, pridáme k nej kukuricu, múku, korenie a všetko rukou poriadne premiešame. Pridáme trocha tekutiny a znova zmes rukou premiešame. Ide nám iba o to aby múka s tekutinou zmes zlepili. Po stisnutí zmesi v ruke by nám malo spolu všetko pekne držať. Na panvici si rozhorúčime trochu oleja, v pästi stisneme guličku cesta, položíme ju na olej a až tam ju roztlačíme na placku. Vyprážame z oboch strán dozlatista. ⁠⁠
⁠⁠
K plackám odporúčam úplne obyčajný biely rastlinný jogurt či kyslú smotanu. Môžete pridať aj pretlačený cesnak či pažítku, ale mne sa práve páčila tá jednoduchá kombinácia.⁠⁠
⁠⁠
#vegan #veganfood #food #veganism #dnesjem #kazdydenjemvegan #veganslovakia #mnam #zdravejedlo #slovensko #jedlo #veganrecepty #vegancz #bratislava #slovakia #veganslovensko #varenie #zviratanejime #veganstvo⁠ ⁠#dobrejedlo #covarit #vkuchyni #dnesvarim #zdraverecepty #obed #uzasnejedlo ⁠⁠
...

Ratatouille pasta je jednoduchá letná pochúťka. Na rozdiel od tradičného zapečeného ratatouille sa nemusíte trápiť krájaním zeleniny na rovnako hrubé kolieska a úhľadne ich ukladať. Stačí všetko nakrájať na kocky, premiešať s ochuteným olejom a upiecť. ⁠⁠
⁠⁠
Mám za sebou náročný týždeň a nemohla som sa dočkať, ako mi táto porcia pečenej zeleniny a syra s cestovinami poputuje do žalúdka 🤤⁠⁠
⁠⁠
Potrebujeme:⁠⁠
⁠⁠
300 g paradajok⁠⁠
300 g baklažánu⁠⁠
300 g cukety⁠⁠
3 strúčiky cesnaku ⁠⁠
4 PL olivového oleja⁠⁠
1/2 PL paradajkového pretlaku⁠⁠
1/2 ČL soli⁠⁠
1 PL nasekanej čerstvej bazalky⁠⁠
voliteľné: sušené paradajky v oleji⁠⁠
+ rastlinný syr na posypanie⁠⁠
⁠⁠
Postup:⁠⁠
⁠⁠
Rúru si dáme vyhriať na 200 stupňov. Zeleninu nakrájame na rovnako veľké kocky. V menšej miske zmiešame pretlačené strúčiky cesnaku s olejom, pretlakom, soľou, bazalkou. Môžete pridať aj sušené korenie ako oregano či rozmarín. Ak máte sušené paradajky v oleji, nakrájajte 2-3 na drobné kúsočky a primiešajte ich do oleja taktiež. ⁠⁠
⁠⁠
Olejovú zmes zmiešame so zeleninou a pečieme približne 40 minút. Každých 10 minút premiešame. Servírujeme s al dente cestovinami a s rastlinným syrom. Vrelo odporúčam Mediterranean style od @violife_foods , ktorý je výborný nielen na gril. Viete z neho spraviť na cestoviny aj pekné hoblinky a jeho slanosť je výborným doplnkom k cestovinám.⁠⁠
⁠⁠
#vegan #veganblogger #veganfood #food #veganism #dnesjem #kazdydenjemvegan #veganslovakia #mnam #zdravejedlo #slovensko #jedlo #veganrecepty #vegancz #bratislava #slovakia #veganslovensko #varenie #zviratanejime #veganstvo⁠ ⁠#dobrejedlo #covarit #vkuchyni #dnesvarim #zdraverecepty #obed #uzasnejedlo ⁠⁠⁠#violife #violife_slovakia
⁠⁠
⁠⁠
...

Najrýchlejšie a najjednoduchšie bagels na svete ⁠⁠✨
⁠⁠
Nie sú to veru žiadne NYC bagels, ale na to koľko na ne treba času a ingrediencií sú naozaj dobré. Mäkučké a jemné, hoci nekysli a rýchlo hotové. ⁠⁠
⁠⁠
Potrebujeme:⁠⁠
⁠⁠
260 g hladkej múky⁠⁠
260 g rastlinného jogurtu⁠⁠
2 ČL kypriaceho prášku⁠⁠
1 ČL soli⁠⁠
⁠⁠
Postup:⁠⁠
⁠⁠
Rúru dáme vyhriať na 180 stupňov. Potom bum-bác všetko do misky (z jogurtu, ak treba, zlejeme tekutinu ktorá sa občas drží na povrchu, tú tam nechceme), premiešame a spracujeme cesto. Cesto je lepkavé, takže si môžeme pomôcť hrubšou štipkou múky. Nepridávam ju rovno do cesta, ale pomúčim si ňou trocha dlaň. Spracujeme bochníček, ktorý hneď rozdelíme na 8 rovnakých guličiek (budú to také menšie bagels). Každú guličku spracujeme na valček dlhý 20 cm a spojíme ako krúžok dokopy. Konce k sebe poriadne pritlačíme. Bagels môžeme potrieť rastlinným mliekom či postriekať vodou a posypať sezamom, makom, ľanovými semienkami či soľou. Pečieme 25 minút. Keďže sme bagels nelúhovali, neriadime sa až tak ich farbou. Toto sú rýchlobagels.⁠⁠
⁠⁠
K bagels nesmie chybať aj krémový roztierateľný syr, ktorý si už vieme kúpiť vo vegánskej verzii.

@violife_foods vyrába hneď niekoľko druhov - klasický, bylinkový a s cibuľkou a "cheddarom". Už si len vybrať ❤️⁠⁠
⁠⁠
#vegan #spolupraca #gifted #violifefoods #violife_slovakia #veganfood #food #veganism #dnesjem #kazdydenjemvegan #veganslovakia #mnam #zdravejedlo #slovensko #jedlo #veganrecepty #vegancz #bratislava #slovakia #veganslovensko #varenie #zviratanejime #veganstvo⁠ ⁠#dobrejedlo #covarit #vkuchyni #dnesvarim #zdraverecepty #obed #uzasnejedlo ⁠⁠
...

Viete, čo ľuďom ozaj v dobrom závidím? Keď nevedia čo s broskyňami, cuketami, čerešňami, jablkami...⁠⁠
⁠⁠
Samozrejme rozumiem, že to nie je len tak a človek musí venovať čas a energiu pestovaniu, len mi občas príde trocha smutno, že nemám v Bratislave takúto možnosť. Nie preto, že to ovocie musím kúpiť, ale preto, že to domáce predsa len inak vonia a chutí a neprišlo z tramtárie.⁠⁠
⁠⁠
Smutno-nesmutno, milujem šťavnaté letné ovocie a viem sa ho ojesť na rôzne spôsoby. Najčastejšie iba tak, ale s vanilkovým krémom na chrumkavom lístkovom ceste to tiež nie je vôbec zlé, tak sa delím o malú inšpiráciu.⁠⁠
⁠⁠
Potrebujeme:⁠⁠
⁠⁠
1 balenie lístkového cesta⁠⁠
1 balenie vanilkového Créme Olé od @droetker_sk ⁠⁠
300 ml nesladeného rastlinného mlieka (Créme Olé je dosladené dostatočne a so sladeným mliekom to bude príliš sladké - vlastná skúsenosť)⁠⁠
2 veľké broskyne⁠⁠
voliteľné: trocha broskyňového džemu, práškový cukor a rastlinné mlieko na polevu⁠⁠
⁠⁠
Postup: ⁠⁠
⁠⁠
Créme Olé za stáleho mixovania ručným mixérom pomaly vsypeme do studeného mlieka a šľaháme, kým nám nevznikne tuhý krém. Lístkové cesto si rozvaľkáme na 40x25 cm. Kto kúpil už plát lístkového cesta, má pokoj. Cesto rozdelíme na 8 rovnakých obdĺžnikov. Do každého obdĺžnika navrstvíme vrchovatú čajovú lyžičku krému, pričom asi 1 cm okraj necháme bez krému. Broskyne narežeme na štvrtiny a každú štvrtinu na plátky. Plátky ovocia navrstvíme na krém a kraje lístkového cesta zohneme smerom dovnútra. Štyri okrajové body kde sa cesto spája poriadne stlačíme, aby sa cesto pri pečení neotvorilo. Ovocie môžeme potrieť trochou džemu rozmiešaným s troškou vody - potom sa v rúre príliš nevysuší a bude sa pekne lesknúť. Pečieme približne 20 minút na 200 stupňov, kým cesto nie je zlatisté. ⁠⁠
⁠⁠
Takéto sladké pečivo sa nazýva Danish pastry a zvyčajne sa ešte pofŕka cukrovou polevou, ale to už je voliteľné a na niekoho možno prisladké.
⁠⁠
⁠⁠
#vegan #veganblogger #veganfood #food #leto #dnesjem #kazdydenjemvegan #veganslovakia #nomnom #zdravejedlo #slovensko #jedlo #veganrecepty #vegancz #bratislava #slovakia #veganslovensko #varenie #zviratanejime #veganstvo⁠ ⁠#dobrejedlo #covarit #vkuchyni #peaches #sladke #pecenie⁠⁠⁠
⁠⁠
...

🥪Sendvič s vegan grilovaným halloumi "syrom" @violife_foods a sviežou avokádovo-hráškovou nátierkou s bylinkami. ⁠⁠
⁠⁠
Premýšľate niekedy, ako dobre sa nám žije, že môžeme nakupovať takéto rastlinné pochúťky? Pamätám si, keď som bola rada za tofu, sójové mlieko a lunterky. Keď vidím, ako už sú vybavené aj menšie supermarkety, srdiečko mi plesá radosťou. ⁠⁠
⁠⁠
Potrebujeme:⁠⁠
⁠⁠
1 veľké zrelé avokádo⁠⁠
100 g čerstvého alebo rozmrazeného hrášku ⁠⁠
2 PL nasekanej bazalky⁠⁠
1 PL nasekanej mäty⁠⁠
soľ, čierne korenie a citrónová šťava podľa chuti ⁠⁠
⁠⁠1 balenie Violife mediterranean “grill me”
pečivo

Postup:⁠⁠
⁠⁠
Avokádo rozmiešame s bylinkami, soľou, čiernym korením a citrónovou šťavou. Pridáme aj hrášok a tu a tam nátierku ešte popučíme, no väčšinu hrášku necháme vcelku.⁠⁠
⁠⁠
Vegánske halloumi nakrájame na kúsky a pridáme na rozhoručenú grilovaciu panvicu s olejom (či gril). Chvíľu grilujeme z oboch strán, kým sa neobjavia pekné čierne stopy po grile. ⁠⁠
⁠⁠
Pečivo prerežeme na polovicu a tiež šmaríme na gril či panvicu, nech je chrumkavé. Šup naň nátierku, na ňu halloumi a hotovo.⁠⁠ Kombinácia slaného halloumi a sviežej ľahkej nátierky je výborná 🌱
⁠⁠
##vegan #veganblogger #veganfood #food #veganism #dnesjem #kazdydenjemvegan #veganslovakia #mnam #zdravejedlo #jedlo #veganrecepty #vegancz #bratislava #slovakia #veganslovensko #varenie #zviratanejime #veganstvo⁠ ⁠#dobrejedlo #covarit #vkuchyni #dnesvarim #zdraverecepty #obed #uzasnejedlo ⁠⁠#violife #ad #spolupraca ⁠⁠
...

Zahliadla som na facebooku, že ľudia dávajú tofu aj do vaflovača. Ako správny tofužrút som to hneď musela vyskúšať a tadá - vznikol takýto slaný raňajkový tanier s BBQ tofu waffle, chrumkavými rozmarínovými zemiakmi, avokádom a orestovanými cherry paradajkami. ⁠⁠
⁠⁠
Údené tofu @lunter.sk som prerezala pozdĺžne aby vznikli 2 väčšie kusy a jemne z neho utierkou vytlačila vodu. Potom som ho natrela BBQ omáčkou, ktorú som si od oka vyrobila z pálivého kečupu, hnedého cukru, údenej papriky, trošky tamari a jablčného octu. Vaflovač som rozohriala a nasprejovala olejom. Šup tofu do vaflovača na pár minút. Najlepšie je párkrát rýchlo nakuknúť ako tofu vyzerá. Malo by chytiť peknú farbu. Pozor na horúcu paru, keďže tofu pustí trocha tekutiny. Po dopečení som tofu ešte natrela zvyšnou BBQ omáčkou, čo určite odporúčam, lebo tofu sa vo vaflovači trocha vysuší.
⁠⁠
Na chrumkavé zemiaky som použila 2 väčšie zemiaky, ktoré som nakrájala na kocky a varila v dobre osolenej vode, kým sa nedali prepichnúť vidličkou. Zliala som vodu a hrniec som zavrela a zatriasla ním. Na zemiakoch tak vzniknú nakyprené nepravidelné okraje, ktoré budú po upečení super chrumkavé. Zemiaky som jemne osolila, pridala trochu olivového oleja a čerstvý rozmarín a šupla ich do rúry rozpálenej na 250 stupňov, kým neboli zlatohnedé.⁠⁠
⁠⁠
Paradajky som krátko opiekla na olivovom oleji. Sú takto veľmi šťavnaté. Pridala som ešte avokádo a polníček. Pochutili sme si ☺️⁠⁠
⁠⁠
⁠⁠
⁠⁠⁠
#vegan #veganblogger #veganfood #food #veganism #dnesjem #kazdydenjemvegan #veganslovakia #mnam #zdravejedlo #slovensko #jedlo #veganrecepty #vegancz #bratislava #slovakia #veganslovensko #varenie #zviratanejime #veganstvo⁠ ⁠#dobrejedlo #covarit #vkuchyni #dnesvarim #zdraverecepty #obed #uzasnejedlo ⁠⁠
...

Ahojte 😊⁠⁠
⁠⁠
Posúvam sľúbený recept na tento výborný karfiol. Je obalený v cícerovom cestíčku a pečený v rúre. Omáčka môže byť vyladená presne podľa vašej chuti. Odporúčam experimentovať aj s exotickejšími chuťami, napríklad pomarančovou šťavou. Skonzumujte ihneď, na druhý deň to už nie je ono.⁠⁠
⁠⁠
Potrebujeme:⁠⁠
⁠⁠
1 karfiol (môj vážil 450 g)⁠⁠
1 PL oleja⁠⁠
50 g cícerovej múky⁠⁠
80 ml vody⁠⁠
štipka sušeného cesnaku⁠⁠
štipka soli⁠⁠
čierne korenie⁠⁠
⁠⁠
2 PL sójovej omáčky
1 PL javorového sirupu⁠⁠
1 pretlačený strúčik cesnaku⁠⁠
1 PL vody⁠⁠
1 ČL kukuričného škrobu⁠⁠
sezam⁠⁠
+voliteľné: pálivá omáčka či pomarančová šťava⁠⁠
⁠⁠
Postup:⁠⁠
⁠⁠
Karfiol rozoberieme na drobné ružičky. Ja som odstránila aj nožičky (hodím ich do polievky) aby mi ostali iba pekné okrúhle kúsočky. ⁠⁠
⁠⁠
Plech obložíme papierom na pečenie, ktorý potrieme olejom. Rúru rozohrejeme na 200 stupňov. V miske zmiešame cícerovú múku, vodu a korenie. Všetok karfiol šupneme naraz do cestíčka a rukou všetko premiešame, nech sa karfiol obalí. Do rúry dáme plech, nech sa na ňom zohreje olej. Studený olej by vsiakol do karfiolu. Po pár minútkach na plech s horúcim olejom opatrne dáme obalený karfiol. Pečieme 20-25 minút za občasného premiešania. Zmiešame si ingrediencie na omáčku, ochutnáme a prípadne doladíme podľa nášho gusta. Ja som pridala ešte trocha srirache. Omáčku vylejeme priamo na karfiol, premiešame a pečieme ešte 5 minút.⁠⁠
⁠⁠
Karfiol podávame s ryžou či rezancami, no v tomto teple k nemu lepšie padne osviežujúci šalát.⁠⁠
⁠⁠
#vegan #veganblogger #veganfood #food #veganism #dnesjem #kazdydenjemvegan #veganslovakia #mnam #zdravejedlo #slovensko #jedlo #veganrecepty #vegancz #bratislava #slovakia #veganslovensko #varenie #zviratanejime #veganstvo⁠ ⁠#dobrejedlo #covarit #vkuchyni #dnesvarim #zdraverecepty #obed #uzasnejedlo ⁠⁠
...

S prichádzajúcim letom prichádza aj táto moja mánia (mánia mnohých ľudí) nahádzať ovocie do formy a prekryť ho posýpkou. Crumble je výborná vec. So zmrzlinou ešte lepšia.⁠⁠
⁠⁠
Potrebujeme:⁠⁠
⁠⁠
700 g ovocia (použila som marhule, čučoriedky a jahody)⁠⁠
1 PL citrónovej šťavy⁠⁠
1 PL kukuričného škrobu⁠⁠
1 PL trstinového cukru⁠⁠
2 PL javorového sirupu⁠⁠
⁠⁠
80 g ovsených vločiek⁠⁠
50 g špaldovej múky⁠⁠
30 g plátkov mandlí⁠⁠
60 g cukru⁠⁠
1 ČL škorice⁠⁠
50 g rastlinného masla (Alsan)⁠⁠
štipka soli⁠⁠
⁠⁠
Postup: ⁠⁠
⁠⁠
Rúru dáme vyhriať na 200 stupňov. Ovocie nakrájame a rovno vo forme (u mňa priemer 25 cm) ho zmiešame s citrónovou šťavou, škrobom, cukrom a javorovým sirupom. Sladenie je veľmi individuálne, takže kľudne pridajte aj viac lyžíc cukru, no ja preferujem kyslejšie ovocie. Prstami spracujeme ingrediencie na posýpku aby bolo maslo všade poriadne rozdistribuované (toto slovo som písala 3x, asi mi s teplom odchádza mozog). Posýpku rovnomerne rozsypeme na ovocie a dlaňou ju jemne pritlačíme nadol. Pečieme 25 minút.⁠⁠
⁠⁠
#vegan #veganblogger #veganfood #food #leto #dnesjem #kazdydenjemvegan #veganslovakia #nomnom #zdravejedlo #slovensko #jedlo #veganrecepty #vegancz #bratislava #slovakia #veganslovensko #varenie #zviratanejime #veganstvo⁠ ⁠#dobrejedlo #covarit #vkuchyni #crumble #sladke #pecenie⁠⁠
⁠⁠
...

Čokoládový cuketový koláč s kokosovou šľahačkou a malinovým chia džemom. ⁠

Hneď ako som dnes prišla z práce a povenovala sa Chibi, vytiahla som si kúsok z chladničky a chutil ešte lepšie, ako včera. Odporúčam studený. Chutí ako nejaký mliečny rez s malinami ⁠

Potrebujeme:⁠

350 g cukety (po nastrúhaní a vytlačení vody približne iba 200 g)⁠
90 ml oleja⁠
90 g cukru⁠
120 ml rastlinného mlieka⁠
50 g horkej čokolády⁠
200 g špaldovej múky⁠
1 ČL sódy bikarbóny⁠
1 PL kakaa⁠
štipka soli⁠

Postup:⁠

Cuketu si nastrúhame najemno a vytlačíme z nej prebytočnú tekutinu. Zmiešame ju s olejom, cukrom a rastlinným mliekom, ktoré sme si jemne zohriali a nechali v ňom rozpustiť čokoládu. K mokrým ingredienciám pridáme múku, sódu, kakao, soľ. Premiešame, vylejeme do menšej formy 20x30 a pečieme 22-24 minút na 180 stupňov. ⁠

Na kokosovú šľahačku som rozmixovala 200 g kokosového mlieka (iba tuku z chladničky) s trochou javorového sirupu.⁠

Na chia džem som 3 minútky povarila 250 g čerstvých malín s 1 PL vody. Počas varenia ich treba pritláčať o dno a miešať. Potom som primiešala 3 PL chia semienok a nechala vychladnúť. ⁠

Na vychladnutý korpus navrstvíme šľahačku, pridáme kôpky chia džemu ktorý po povrchu jemne rozmažeme a koláčik dáme ešte na polhodinu do chladu.⁠

#vegan #veganblogger #veganfood #food #veganism #dnesjem #kazdydenjemvegan #veganslovakia #nomnom #zdravejedlo #slovensko #jedlo #veganrecepty #vegancz #bratislava #slovakia #veganslovensko #varenie #zviratanejime #veganstvo⁠ ⁠#dobrejedlo #covarit #vkuchyni #kolac #sladke #pecenie⁠
...

Domáci seitan je makačka, ktorá stojí za to. Cez víkend som ho použila ako náhradu kuracieho mäsa a pripravila som také (ne)kura na paprike s kolienkami. Mňamka. ⁠

Potrebujeme:⁠

1 kg hladkej múky ⁠
500 ml vody⁠
korenie⁠
bujón, sójovka⁠

Postup:⁠

Múku a vodu zmiešame a vymiesime úhľadný bochník. Ponoríme ho do studenej vody na hodinu. Potom začneme vymývať z bochníka škrob. Bochník stláčame pod vodou oboma rukami a vodu meníme, až keď je úplne biela. Tento postup párkrát zopakujeme. Cesto sa najprv úplne rozpadne a potom sa opäť spojí dokopy. Keď máme v ruke kompaktnú hmotu z ktorej už nevieme vodu zafarbiť úplne dobiela, máme hotovo. ⁠

Seitan rozkrájame na 3 dlhšie časti a každú ešte premiesime so štipkou mletej papriky, sušeného cesnaku a soli. Z kúskov upletieme pletenku alebo nejaký uzlík. Takto v seitane vznikne trocha komplikovanejšia meaty štruktúra. Túto seitanovú pletenku opražíme z oboch strán na oleji dohneda. Bude tak pekne držať tvar. Seitan dáme do hrnca, zalejeme vývarom a varíme 50 minút. Vývar by mal byť celkom slaný a aromatický, odporúčam kvalitný bujón. Keď je seitan uvarený, necháme ho odkvapkať v sitku a trocha vychladnúť. ⁠

Na "kura" na paprike som použila:⁠

200 g hotového seitanu (polovica toho, čo vznikla z kila múky)⁠
1 ČL sójovej omáčky⁠
1 cibuľu⁠
2 ČL sladkej mletej papriky⁠
1 ČL údenej papriky⁠
štipku pálivej papriky⁠
100 ml vývaru⁠
100 ml sójovej smotany⁠
čierne korenie, citrónovú šťavu ⁠

Postup:⁠

Natrhané seitanové kúsky opražíme dozlatista na oleji so sójovkou a dáme bokom. V tej istej panvici si opražíme najemno nakrájanú cibuľu, pridáme mletú papriku a chvíľu opekáme na nižšej teplote. Ak treba, podlejeme troškou vody. Pridáme vývar, smotanu a varíme 15-20 minút na nižšej teplote, lebo smotana veľmi rada pení. Keď je omáčka zredukovaná, pridáme seitan, ochutíme čiernym korením a citrónovou šťavou.⁠

vegan #veganblogger #veganfood #food #seitan #dnesjem #kazdydenjemvegan #veganslovakia #mnam #zdravejedlo #slovensko #jedlo #veganrecepty #vegancz #bratislava #slovakia #veganslovensko #varenie #zviratanejime #veganstvo⁠ ⁠#dobrejedlo #covarit #vkuchyni #dnesvarim #zdraverecepty ⁠#protein #obed #uzasnejedlo ⁠

...

Vegan cigánska v super mäkkej žemli s horčicou, cibuľou a kyslými uhorkami 🌱

Namiesto mäsa som použila robi, ktoré som namarinovala a sprudka osmažila. Žemle sú veľmi mäkké a poddajné vďaka japonskej technike tangzhong. Ide o povarenie menšej časti múky v mlieku či vode kým nevznikne pasta. Teším sa na ďalšie experimenty s touto metódou ✨

Na tangzhong potrebujeme:

120 ml nesladeného rastlinného mlieka
25 g hladkej múky

Na kvások potrebujeme:

90 ml vlažnej vody
15 g čerstvého droždia
30 g hladkej múky
30 g cukru

Na zvyšok cesta potrebujeme:

300 g hladkej múky
2,5 ČL soli
30 g rastlinného masla

Postup:

V menšom hrnci si zmiešame ešte za studena mlieko a múku. Za nepretržitého miešania privedieme k miernemu varu a miešame ešte 40-50 sekúnd, kým zmes poriadne nezhustne. Zoškriabeme ju na okraj hrnca, už nevaríme ani nezohrievame a na odhalené dno hrnca dáme rozpustiť maslo. Necháme vychladnúť.

Zatiaľ si pripravíme kvások zmiešaním všetkých ingrediencií. Počkáme 15 minút nech kvások narastie. Mal by poriadne napeniť. V robote či varechou spoločne zmiešame najprv múčnu pastu s maslom a kváskom. Potom pridáme múku a soľ a necháme robot bežať 4-5 minút, prípadne miesime rukou (o niečo dlhšie). Vznikne nám super nelepivé cesto. Necháme ho hodinu kysnúť na teplom mieste.

Potom ho rozdelíme na 4 rovnaké časti (cca 150 g každá). Vytvarujeme žemle ktoré ešte necháme podkysnúť 30-40 minút. Potrieme rastlinným mliekom a pečieme na 180 stupňov 25 minút.

Na robi cigánsku potrebujeme:

1 balenie robi plátkov
1 pretlačený strúčik cesnaku
1 PL horčice
1/2 PL tamari
1/2 ČL údenej papriky
1/2 ČL oregana
1 PL vody

Postup:

Plátky si prerežeme na polovicu. Ostatné ingrediencie zmiešame a robi necháme marinovať cez noc. Na druhý deň plátky opražíme na troche oleja.

Žemľu potrieme horčicou, pridáme smaženú cibuľu, robi, kyslú uhorku a jeme 🤤

#vegan #veganblogger #veganfood #food #veganism #dnesjem #kazdydenjemvegan #veganslovakia #mnam #zdravejedlo #slovensko #jedlo #veganrecepty #vegancz #bratislava #slovakia #veganslovensko #varenie #zviratanejime #veganstvo⁠ ⁠#dobrejedlo #covarit #vkuchyni #dnesvarim #zdraverecepty ⁠#burger #obed #uzasnejedlo ⁠
...