Lekvárovo-orechové motance

Lekvárovo-orechové motance

Najradšej robím variácie receptov, takže som sa rozhodla ísť inou cestou ako klasickou čisto škoricovou či kardamónovou. Milujem slivkový lekvár. Keď mám chuť, dám si kľudne len tak za lyžicu. Spolu s vlašskými orechmi a škoricou mi to prišlo ako super jesenná...

Diabolské hrianky

Diabolské hrianky

Pálivá a zdravá zmes, ktorú si zamilujete. Šošovica ako základ, k tomu kápia a biela paprika s cibuľou a cesnakom opražené s údenou paprikou a samozrejme feferónky. Vzniklo z toho snáď pol kila zmesi a všetko sme to zjedli na raňajky, také dobré to bolo.⁠⁠...

Vegan kokosový koláč

Vegan kokosový koláč

Vegan kokosový koláč je moja srdcovka. Tento koláč robieva moja mamka, takže sa teším, že sa mi ho podarilo veľmi úspešne zveganizovať, juchúúú. Ide o jednoduchý a výborný koláč s kokosovou posýpkou, na ktorú sa po upečení vyleje smotana. Vznikne tak na ňom šťavnatá,...

Vegan zemiakový prívarok a fašírky

Vegan zemiakový prívarok a fašírky

Vegan zemiakový prívarok je láska.Celkovo prívarky máme veľmi radi. Najradšej máme šošovicový, zemiakový a prívarok z bielej fazule. ⁠Zemiakový je veľmi rýchlo hotový a skvelo sa k nemu hodia strukovinové fašírky. S týmito fašírkami sa super pracuje, nerozpadávajú sa...

Batátovo-fazuľový guláš

Batátovo-fazuľový guláš

Vegan guláš, no taký exotickejší. Zmes batátov a červenej fazule so špenátom v paradajkovej omáčke, prevoňaná mletým koriandrom, kurkumou, rascou a štipkou škorice. K tomu ryža a trocha limetkovej štavy a mňam. Dlho som premýšľala ako tento recept nazvať. V angličtine...

Pečené tofu s ružičkovým kelom

Pečené tofu s ružičkovým kelom

Na obed som dnes skombinovala pečené tofu s pre mňa netypickou zeleninou. V poslednej dobe sa snažím obohacovať si stravu o druhy zeleniny, ktoré bežne nenakupujem. Taký ružičkový kel som síce už jedla, ale asi nikdy som ho sama nekúpila. Deti v amerických filmoch ho...

Profilová fotka

Ahoj! Som Katka.

Nie som síce profesionálna kuchárka, ale rada sa delím o to, čo doma vymyslím. No a doma toho vymyslím teda dosť, lebo som jeden zarytý domased. Varím a pečiem bez živočíšnych produktov, takže ak hľadáte recepty bez mäsa, mlieka a vajíčok, ste na správnej (webovej) adrese.

Viac o mne

Sledujte ma na IG

Nie som veľmi šalátová, ale teplé šaláty mám naozaj rada. Upiecť plech zeleniny, pridať strukoviny či obilniny a dobrý dressing a je to. Také môžem.⁠

Recept na môj najobľúbenejší teplý šalát nájdete na mojom blogu maktarinka.sk.⁠

Obsahuje super zdravú beluga šošovicu, ktorá po uvarení pekne drží tvar. Ďalej som pridala pečenú mrkvu a batát, klíčky a vegánsku bryndzu. Je to veľmi dobre skombinovaná mňamka.⁠

Tento recept vznikol v spolupráci s @lunys.sk , kde som počas našej nemilej pandémie začala nakupovať. Medzi moje najviac objednávané položky z Lunysu patrí veľké gastro tofu, mrazené edamame, hliva kráľovská, klíčky a vegánska šľahačka 🍨⁠

#vegan #veganfood #food #veganism #dnesjem #kazdydenjemvegan #veganslovakia #mnam #zdravejedlo #slovensko #jedlo #veganrecepty #vegancz #darkphotography #slovakia #veganslovensko #varenie #zviratanejime #veganstvo⁠ ⁠#dobrejedlo #covarit #vkuchyni #dnesvarim #zdraverecepty #obed #salat
...

Ahojte⁠ 🍊

Recept na chrumkavé tofu v pomarančovej omáčke nájdete na mojom blogu maktarinka.sk⁠

Je to slano-sladko-kyslá lahôdka⁠ 🧡


Ďakujem každému, kto si môj blog stihol pozrieť. Prezradím vám, že existuje už celkom dlho. Stále som na ňom čosi menila, pridávala články, vždy som si zmyslela niečo nové, alebo niečo inak, no a potom som si povedala, že ak budem takto vymýšľať, tak vám o ňom snáď nikdy nepoviem...tak som konečne povedala. Blogger bez blogu, to nie je ono. Nechcela som stále iba tvoriť obsah na stránky iných a HLAVNE som nechcela byť obmedzovaná maximálnym počtom znakov. Pamätám si, keď som písala do príspevku recept na vegan croissanty a mala som z toho riadne nervy 😁 Každé jedno písmenko som šetrila, aby som vysvetlila ako sa cesto laminuje, vaľká, otáča... ⁠

Som rada, že už mám svoj blogík a môžem tam napísať aj celý román. Lebo ja nie som síce veľmi ukecaná, ale píšem rada. No a ešte radšej som, keď to aj niekto číta.⁠

#vegan #veganfood #food #veganism #dnesjem #kazdydenjemvegan #veganslovakia #mnam #zdravejedlo #slovensko #jedlo #veganrecepty #vegancz #darkphotography #slovakia #veganslovensko #varenie #zviratanejime #veganstvo⁠ ⁠#dobrejedlo #covarit #vkuchyni #dnesvarim #zdraverecepty #obed #tofu #orangetofu⁠
...

Vegan vývar ako od babičky. Jednoduchý a plný variabilných zložiek, ktoré viete meniť podľa chuti a stavu chladničky. S rezancami, samozrejme.⁠

Najviac sa mi páči kombinácia slaného aromatického vývaru a sladkej mrkvy. Niet divu, že ide o takú obľúbenú klasiku.

Nahrala som vám k nemu aj reel a bola to otrava lebo som popri tom zisťovala, že to nie je až také jednoduché, ak to má mať aspoň priemernú úroveň, ale ešte viac ako to bola otrava to bola sranda. Veľmi ma to bavilo.⁠

Napíšte mi, či radi scrollujete reels a ak áno, aké reels máte najradšej. Ja mám najradšej reels so zvieratkami, s varením a s prírodou. Hlavne také, ktoré majú nejakú atmosféru. ⁠

Recept nájdete na mojom blogu maktarinka.sk⁠

Ďakujem, že ma sledujete ⁠🖤

#vegan #veganfood #food #veganism #dnesjem #kazdydenjemvegan #veganslovakia #mnam #zdravejedlo #slovensko #jedlo #veganrecepty #vegancz #darkphotography #slovakia #veganslovensko #varenie #zviratanejime #veganstvo⁠ ⁠#dobrejedlo #covarit #vkuchyni #dnesvarim #zdraverecepty #obed #soup⁠

...

Milí kamaráti,⁠

neviem, čo všetko mi rok 2022 prinesie, ale verím, že väčšina vecí je v mojich rukách. Nezvyknem sa sťažovať na systém, vládu či konšteláciu hviezd. Samozrejme, niektoré veci sa prihodia nečakane a my sa k tomu musíme nejako postaviť, či už sme si to privodili sami, alebo nie.⁠

Na kreatívnej tvorbe mám okrem iného rada aj to, že vzniká výhradne mojimi rukami a hlavou, kedy chcem, ako chcem. Či sa to rozhodnem zdieľať, či niečo skúsim 2x či 10x alebo to skončí neúspechom a nechám to tak - všetko je o mojej šikovnosti či nešikovnosti, kreativite, skúsenostiach a v neposlednom rade o tom, či sa mi vôbec chce, lebo žiadna tvorba nespadne z neba a nestačí mať nápad.⁠ Je to celé kontrolované iba mnou.

Spozorovala som na sebe, že aj keď som 8 hodín pracovala alebo mi nie je najlepšie, vždy sa mi chce vytiahnuť fotoaparát a vždy sa mi chce vymýšľať nové recepty. Keďže som našla v živote takúto vášeň k tvorbe receptov a k fotografii, rozhodla som sa troška rozšíriť pole svojho pôsobenia a recepty budú odteraz pridávané na môj blog:⁠

maktarinka.sk⁠ ✨

Zmeny sa udejú aj na mojom feede tuto na Instagrame. Rada fotím tak celkovo. Nielen jedlo, ale aj prírodu, zvieratká, ľudí. Chcela by som zdieľať oveľa viac z týchto fotografií. Takže už to tu nebude čo príspevok to jedlo. Musím sa priznať, že som sa (možno aj zbytočne) bála to zmeniť, pretože viem, že som skôr taký receptár a väčšina z vás tu je práve kvôli receptom. Rozhodla som sa však, že to risknem, lebo chcem, aby ste ma trocha viac spoznali ako človeka. ⁠

Dúfam, že túto zmenu uvítate. Stále to tu bude predovšetkým o jedle, len také osobnejšie, trocha viac o mne a mojich myšlienkach a aj o inak ladených fotografiách. ⁠

V neposlednom rade vám chcem popriať to najlepšie do roka 2022. Nech ste všetci šťastní, zdraví, ľúbení a nech máte v živote niečo, čo vás skutočne napĺňa.⁠

Ďakujem vám, že tu ste ⁠💛

#vegan #veganfood #food #veganism #dnesjem #kazdydenjemvegan #veganslovakia #mnam #zdravejedlo #slovensko #jedlo #veganrecepty #vegancz #darkphotography #slovakia #veganslovensko #varenie #zviratanejime #veganstvo⁠ ⁠#dobrejedlo #covarit #vkuchyni #dnesvarim #zdraverecepty #2022 #silvester
...

Tvrdo som dumala nad silvestrovským receptom, no nakoniec som sa rozhodla zdieľať moju každoročnú klasiku - cesnakovú nátierku. ⁠

Máte ju spravenú za minútku, je krémová, mierne syrová a ešte o level lepšia v kombinácií s hroznom a vlašskými orieškami. ⁠

Potrebujeme:⁠

1 sojakrém⁠
3 strúčiky cesnaku⁠
3 PL vegan kyslej smotany alebo rastlinného bieleho jogurtu⁠
40 g vegánskeho syra (veľmi odporúčam údený Violife)⁠
soľ, čierne korene⁠

Postup:⁠

Sojakrém vymiešame s kyslou smotanou, nastrúhaným syrom a pretlačeným cesnakom. Podľa chuti osolíme a okoreníme. Natierame na kvalitné pečivo a ozdobíme hroznom a vlašským orieškom.⁠

#vegan #veganfood #food #veganism #dnesjem #kazdydenjemvegan #veganslovakia #mnam #zdravejedlo #slovensko #jedlo #veganrecepty #vegancz #darkphotography #slovakia #veganslovensko #varenie #zviratanejime #veganstvo⁠ ⁠#dobrejedlo #covarit #vkuchyni #dnesvarim #zdraverecepty #obed #silvester⁠
...

Šťastné a veselé, moji milí 🎄

Užite si absolútne ničnerobenie a napchávanie sa s rodinou ⁠✨

V januári pre vás pripravím aj nejaké fit recepty, sľubujem 😁⁠



#vegan #veganfood #food #veganism #dnesjem #kazdydenjemvegan #veganslovakia #mnam #zdravejedlo #slovensko #jedlo #veganrecepty #vegancz #darkphotography #slovakia #veganslovensko #varenie #zviratanejime #veganstvo⁠ ⁠#dobrejedlo #covarit #vkuchyni #dnesvarim #zdraverecepty #vianoce #sweet #xmas #christmas
...

Vegánska štedrá večera môže byť výborná a nevyžaduje si to veľké čary v kuchyni ani obetovanie našich obľúbených chutí. Pri zemiakovom šaláte stačí vynechať vajíčko a majonézu nahradiť vegánskou. Tá sa dá zohnať úplne bežne a ponúkajú ju viaceré značky.

Potrebujeme:⁠

750 g zemiakov typu A⁠
200 g mrkvy ⁠
100 g kyslých uhoriek⁠
150 g vegánskej majonézy⁠
1 PL horčice⁠
70 ml nálevu z kyslých uhoriek + hrubšia štipka soli, štipka cukru⁠
cibuľa z nálevu alebo štvrtina čerstvej cibule⁠
čierne korenie, čierna soľ⁠

Postup:⁠

Zemiaky (snažíme sa vybrať podobnej veľkosti) a mrkvu si uvaríme v šupke domäkka a necháme úplne vychladnúť. Môžete tak urobiť aj deň vopred. Potom všetko ošúpeme a nakrájame alebo pretlačíme cez sitko na zemiaky. Uhorku si nakrájame nadrobno a pridáme ju k zemiakom a mrkve spolu s majonézou a horčicou. Ja zo skla s uhorkami vyberám aj cibuľu a tú nasekám nadrobno a pridám do šalátu. Ak chcete použiť čerstvú cibuľu, po nakrájaní ju poriadne nasoľte, nech trocha stratí grády. ⁠

Nakoniec pridáme nálev z kyslých uhoriek, v ktorom sme si rozmiešali soľ a cukor. Všetko spolu premiešame a už iba dochucujeme korením a soľou. Tu chcem upozorniť hlavne na použitie čiernej (vajíčkovej) soli, ktorej do šalátu používam iste viac ako normálnej soli. Šalát má potom taký super vajíčkový nádych.⁠ Môžete pridať aj hrášok ak ho tam máte radi, no ja na jeho úkor radšej dávam viac mrkvy.

No a čo nerybka? V dnešnej dobe si vie vegán vybrať z toľkých náhrad, že ak nechce, tak ani nemusí obaliť zeler, tofu či hlivu. Môžete si kúpiť vegánske rybie prsty či rezeň. Môžete obaliť aj iné náhrady mäsa ako napríklad kukurízek, seitan alebo sójový plátok, do ktorého môžete zabaliť aj vegánsku šunku a syr. Chcem povedať - dajte si čo chcete. Nemusí to byť ani akože ryba. Dôležité je, aby vám chutilo. Dôležité je, aby ste sa tešili na to, čo si pripravíte 🎄

#vegan #veganfood #food #veganism #dnesjem #kazdydenjemvegan #veganslovakia #mnam #zdravejedlo #slovensko #jedlo #veganrecepty #vegancz #darkphotography #slovakia #veganslovensko #varenie #zviratanejime #veganstvo⁠ ⁠#dobrejedlo #covarit #vkuchyni #dnesvarim #zdraverecepty #obed #spolupraca #sladke #vianoce

...

Gaštanové guličky zaraďujem medzi moje každoročné vianočné recepty. Chutia ⁠trocha ako margotka a sú obalené v chrumkavej čokoláde. Vyskúšajte ✨

Potrebujeme:⁠

250 g gaštanového pyré⁠
1 ČL javorového sirupu⁠
100 g vegánskych sušienok⁠
60 g rastlinného masla typu Alsan⁠
2 ČL rumu⁠
horká čokoláda na obalenie⁠

Postup:⁠

Pyré necháme zmäknúť a roztlačíme ho vidličkou spolu so zmäknutým maslom, rumom a javorovým sirupom. Sušienky rozmixujeme vo food processore na múku, alebo ich rozdrvíme valčekom. Zmes nemusí byť úplne hladká. Sušienky pridáme k pyré a všetko spolu poriadne zmiešame. Kúsok ochutnáme a ak sa nám to žiada, ešte viac osladíme. Ja som pridala iba lyžičku javorového sirupu, lebo pyré bolo celkom sladké. Zo zmesi odoberáme po 30 g a formujeme jednotlivé guličky, ktoré kladieme na tanier a necháme ich najlepšie na noc v chladničke. Na druhý deň ich obalíme v horkej čokoláde s trochou kokosového oleja a necháme stuhnúť. ⁠

Z tohto množstva vyšlo 13 guličiek.⁠
Guličky skladujeme v chladničke.⁠

#vegan #veganfood #food #veganism #dnesjem #kazdydenjemvegan #veganslovakia #mnam #zdravejedlo #slovensko #jedlo #veganrecepty #vegancz #darkphotography #slovakia #veganslovensko #varenie #zviratanejime #veganstvo⁠ ⁠#dobrejedlo #covarit #vkuchyni #dnesvarim #zdraverecepty #obed #sladke
...

Ahojte, kamaráti. Do Vianoc vás každý deň čaká jeden príspevok lebo som mala akési workoholické obdobie 😅
Dnes sa s vami delím o recept na jemnučký kringel s lahodným vanilkovým krémom a hrozienkami v rume.⁠

Kringel možno pôsobí náročne na prípravu, no opak je pravdou. Okrem toho sa dá pekne ozdobiť a darovať 😊

Recept vznikol v spolupráci s @lunys.sk

Potrebujeme:⁠

10 g čerstvého droždia⁠
150 ml rastlinného mlieka⁠
1 PL cukru⁠
300 g hladkej múky⁠
štipku soli⁠
2 PL oleja⁠

370 ml sójového vanilkového mlieka⁠
1 balenie vanilkového pudingu⁠
1 vanilkový cukor (12 g)
50 g masla typu Alsan⁠
90 g hrozienok⁠
40 ml rumu⁠


Postup:

Hrozienka zalejeme rumom.

Do mierne teplého mlieka namrvíme droždie, pridáme cukor, štipku múky, zamiešame a necháme odstáť. Aktivovaný kvások pridáme k múke v ktorej sme rozmiešali soľ, pridáme olej a spracujeme hladké cesto. Necháme kysnúť hodinu v teple.

Z 370 ml vanilkového mlieka odoberieme 100 ml, v ktorom rozmiešame puding. Zvyšok privedieme k varu. Pridáme mlieko s pudingovým práškom a cukor a za neustáleho miešania uvaríme hustý puding. Do stále teplého pudingu primiešame maslo. Miešame, kým nie je úplne rozpustené a vstrebané do pudingu. Hotový krém necháme úplne vychladnúť.

Rúru dáme rozohriať na 180 stupňov. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na tenučko, aby nám vznikol obdĺžník cca 50x40 cm. Na celú plochu nanesieme studený puding ktorý sme ešte prešli metličkou, aby zjemnel. Vrstvu pudingu posypeme hrozienkami. Z dlhšej strany obdĺžnika cesto zrolujeme. Zrolované cesto pozdĺžne prekrojíme na polovicu, aby nám vznikli 2 pramene cesta. Teraz odporúčam kusy cesta preniesť na plech, na ktorom ho budeme piecť. Z prameňov cesta vytvoríme jednoduchý vrkoč, ktorý stočíme do kruhu (do venčeka). Konce k sebe jemne pritlačíme. Kringel potrieme rastlinným mliekom a pečieme 30 minút dozlatista.

#vegan #veganfood #food #veganism #dnesjem #kazdydenjemvegan #veganslovakia #mnam #zdravejedlo #slovensko #jedlo #veganrecepty #vegancz #darkphotography #slovakia #veganslovensko #varenie #zviratanejime #veganstvo⁠ ⁠#dobrejedlo #covarit #vkuchyni #dnesvarim #zdraverecepty #obed #spolupraca #sladke #vianoce #kringel #christmaswreath
...

Pre vás, ktorí na Vianoce radšej chrumkáte niečo slané - slaninkové krekry (ktoré slaninu nevideli ani z lietadla, ako inak). Brutálne dobré. ⁠

Potrebujeme:⁠

180 g údeného tofu ⁠
180 g rastlinného masla⁠ typu Alsan⁠
180 g hladkej múky⁠
2 ČL mletej údenej papriky⁠
1 ČL soli⁠

Postup:⁠

Tofu z ktorého sme najprv dostali maximum vody si nastrúhame najemno, maslo nahrubo, pridáme múku, korenie, soľ a vypracujeme rukou cesto. Zabalíme ho do potravinárskej fólie a necháme aspoň hodinu v chladničke. Potom ho vyvaľkáme na hrúbku o cca 2-3mm a radielkom režeme tyčinky, štorčeky či iné tvary. Ja som ich ešte prepichla na 2x vidličkou, ale to má skôr dekoratívny účel. Pečieme približne 20 minút na 200 stupňov, ale kľudne aj trocha dlhšie ak ich chceme chrumkavejšie - riadime sa ich farbou. Mali by byť pekné zlatisté. ⁠

#veganfood #food #veganism #dnesjem #kazdydenjemvegan #veganslovakia #zdravejedlo #slovensko #jedlo #veganrecepty #vegancz #darkphotography #slovakia #veganslovensko #varenie #zviratanejime #veganstvo⁠ ⁠#dobrejedlo #covarit #vkuchyni #dnesvarim #zdraverecepty #vianoce #vegan #crackers⁠
...

Vianočná polievková hviezda - kapustnica. Vo vegánskom šate. Tak ako sme ju vždy robievali doma - kyslá, bez zemiakov, s cesnakom a sušenými hubami. Aj vegánska klobáska sa nájde, ak ju tam chcete. ⁠

Potrebujeme:⁠

1 PL oleja⁠
1 stredne veľká cibuľa⁠
4 strúčiky cesnaku⁠
pár guličiek nového korenia⁠
bobkový list⁠
2 ČL mletej údenej papriky⁠
1 ČL sladkej mletej papriky⁠
700 g kyslej kapusty⁠
25 g sušených húb⁠
2 L vody⁠

Postup:⁠

Sušené huby v miske zalejeme vriacou vodou nech zmäknú. Na oleji si osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme nové korenie, údenú a sladkú papriku a chvíľu restujeme na nižšej teplote, kým sa korenie nerozvonia. Pridáme strúčiky cesnaku nakrájané na tenké plátky a ešte chvíľu restujeme. V prípade potreby všetko podlejeme troškou vody. Na obale v ktorom je kapusta spravíme menší otvor a šťavu vlejeme do hrnčeka. Kapustu nakrájame na menšie kúsky a šupneme ju do hrnca aj so šťavou a vodou. Pridáme huby aj s vodou, v ktorej zmäkli. Všetko spolu premiešame a privedieme k varu. Varíme približne 30 minút.⁠

Vegánsku klobásku nakrájanú na kolieska odporúčam pridať až do odstavenej polievky, nech sa iba trocha prehreje. Fakt skvelú vegánsku klobásku nájdete na @lunys.sk

#veganfood #food #veganism #dnesjem #kazdydenjemvegan #veganslovakia #zdravejedlo #slovensko #jedlo #veganrecepty #vegancz #darkphotography #slovakia #veganslovensko #varenie #zviratanejime #veganstvo⁠ ⁠#dobrejedlo #covarit #vkuchyni #dnesvarim #zdraverecepty #vianoce #vegan #kapustnica⁠





...

Jediný recept na vegan linecké, ktorý potrebujete.⁠

Potrebujeme:⁠

300 g hladkej múky⁠
200 g rastlinného masla (Alsan, Smetol)⁠
100 g práškového cukru⁠
1 ČL vanilkovej arómy (voliteľné)⁠
+ jemný džem (najlepší je jahodový alebo šípkový)⁠

Postup:⁠

Múku zmiešame s cukrom, pridáme mäkké maslo, vanilkovú arómu a vypracujeme cesto, ktoré odložíme na hodinu do chladničky. Rúru rozohrejeme na 170 stupňov. Cesto si rozdelíme na 2 časti, aby sa nám s ním lepšie pracovalo. Rozvaľkáme ho na hrúbku cca 3mm. ⁠

Pri lineckých je hrúbka cesta veľmi dôležitá. Nikto nechce zahryznúť do hrubého cesta, takže pri tomto sa oplatí byť precízny. ⁠

Formičkou vykrajujeme tvary (polovicu s otvorom v strede a polovicu bez) a opatrne ich prenesieme pomocou príborového noža na plech. Pečieme 8-9 minút. Aj keď na nich nevidno, že by zmenili farbu, treba ich vybrať. Počas chladnutia mierne stvrdnú. ⁠

Lepíme džemom a necháme najlepšie deň odležať.⁠

#vegan #veganfood #food #veganism #dnesjem #kazdydenjemvegan #veganslovakia #mnam #zdravejedlo #slovensko #jedlo #veganrecepty #vegancz #darkphotography #slovakia #veganslovensko #varenie #zviratanejime #veganstvo⁠ ⁠#dobrejedlo #covarit #vkuchyni #dnesvarim #zdraverecepty #obed #gingerbread #sladke #vianoce #linecke⁠
...

Jednoduché vegánske perníčky 🎄⁠

Sú tak akurát mäkké a kvalitne korenisté. Krásne vám rozvoňajú domov. Ja ich mám najradšej s pohárom studeného mlieka.⁠

Potrebujeme:⁠

250 g hladkej múky⁠
1/2 ČL sódy bikarbóny⁠
2,5 ČL perníkového korenia⁠
2 ČL kakaa⁠
80 g práškového cukru⁠
2 PL púpavového medu/agáve⁠
70 g rastlinného tuku (Alsan, Smetol)⁠
3 PL rastlinného mlieka⁠

Postup:⁠

Múku zmiešame so sódou, perníkovým korením, kakaom a práškovým cukrom. Pridáme mäkký tuk, púpavový med a rastlinné mlieko a spracujeme rukou hladké cesto, ktoré necháme v chladničke približne hodinku. Potom si cesto rozdelíme na polovicu a rozvaľkáme ho na hrúbku 3-4 mm. Rúru si dáme rozohriať na 170 stupňov. Vykrajujeme formičkou jednotlivé perníčky, ktoré podoberieme príborovým nožom a presunieme na plech. Pečieme 8-9 minút.⁠

Hrúbka cesta a čas pečenia určuje mäkkosť/chrumkavosť perníčkov. Ak preferujete chrumkavejšie perníčky, kľudne ich nechajte v rúre o 2-3 minútky dlhšie.

Po vychladnutí ich môžete a nemusíte ozdobiť. Závisí to od toho ako veľmi to hejtujete, hah. Ak vás to vyslovene nebaví, iba ich pofŕkajte čokoládou, alebo ich nechajte čisté. Ja som na zdobenie použila biele tubičky od @droetker_sk , s ktorými sa super pracuje. Nech chutia⁠ ✨

#vegan #veganfood #food #veganism #dnesjem #kazdydenjemvegan #veganslovakia #mnam #zdravejedlo #slovensko #jedlo #veganrecepty #vegancz #darkphotography #slovakia #veganslovensko #varenie #zviratanejime #veganstvo⁠ ⁠#dobrejedlo #covarit #vkuchyni #dnesvarim #zdraverecepty #obed #gingerbread #sladke #vianoce #pernicky #medovniky⁠

...

Posledné dni som intenzívne premýšľala nad tým, ako to naše tofu bez chuti prepchať chuťou mora, aby bolo aspoň trocha ako ryba. Povedala som si, že to stojí aspoň za ten pokus a vymyslela som fakt dobrú marinádu, ktorú môžete použiť na čokoľvek čo potom budete obaľovať.

Potrebujeme:

2x biele tofu
1 plátok nori riasy + 100 ml vody
150 ml silného zeleninového vývaru
1 PL sójovej omáčky
1 ČL miso pasty (voliteľné)
1 ČL citrónovej šťavy

100 g hladkej múky
50 ml zvyšnej marinády
50 ml rastlinného mlieka
strúhanka

Postup:

Nori natrháme, zalejeme vodou a privedieme k varu. Len čo voda vrie, varnú dosku vypneme a nori necháme lúhovať vo vode pod pokrievkou aspoň hodinu. Potom pridáme teplý silný vývar (150 ml vody + 1 ČL práškového bujónu, ja používam DMkový), sójovku, biele miso a citrónovú šťavu. Všetko prelejeme do vyššej nádoby a rozmixujeme ponorným mixérom. Nemusíme mixovať úplne dohladka, kusy riasy sú želané.

Do troch štvrtín tofu spravíme šikmé zárezy, aby marináda zašla aj tam. Okrem toho to potom trocha pôsobí ako filé, ak vás to poteší. Ja mám rada také detaily. Tofu ponoríme do marinády zárezmi nadol. Necháme ho takto pár hodín, ale najlepšie cez noc. Alebo aj celý deň.

Potom ho nakrájame na "prsty". Odporúčam tenšie. Pripravíme si obaľovaciu station.

1. 50 g múky
2. 50 g múky + 50 ml zvyšnej marinády + 50 ml rastlinného mlieka (podľa potreby doladíme múkou či tekutinou, aby zmes držala na tofu v tenkej vrstve)
3. strúhanka

Tofu hodíme do múky, cestíčka a do strúhanky. Rozhorúčime olej. Pri vyprážaní je dôležité fakt počkať, aby bol olej horúci. Otestujete to tak, že na hladinu hodíte štipku strúhanky. Olej by mal hneď zasyčať a rozbublinkovať, vtedy je dostatočne horúci.

No a aké to je? Slané, chrumkavé, a aj rybu tam je cítiť. Keď som prsty začala vyprážať a rozvoňali sa, mala som naozaj taký vianočný pocit. Vyskúšajte, je to fakt dobré ✨

#vegan #veganfood #food #veganism #dnesjem #kazdydenjemvegan #veganslovakia #mnam #zdravejedlo #slovensko #jedlo #veganrecepty #vegancz #bratislava #slovakia #veganslovensko #varenie #zviratanejime #veganstvo⁠ ⁠#dobrejedlo #covarit #vkuchyni #dnesvarim #zdraverecepty #obed #uzasnejedlo #vianoce
...

Plnený perník v čokoláde⁠ ✨

...taký ako kúpený. Ale nie. Oveľa lepší. ⁠

Potrebujeme:⁠

280 g polohrubej múky⁠
100 g práškového cukru⁠
1 sáčok kypriaceho prášku⁠ (12 g)⁠
2 ČL kakaa⁠
3 ČL perníkového korenia⁠
220 ml rastlinného mlieka⁠
4 PL rastlinného oleja (slnečnicový, repkový)⁠

+ džem, čokoláda⁠

Postup:⁠

Rúru dáme vyhriať na 180 stupňov. Zmiešame múku, cukor, kypriaci prášok, kakao a perníkové korenie. Pridáme mlieko a olej a vymiešame hladké, trocha hustejšie cesto. ⁠

Cesto rozotrieme po vymastenom a múkou vysypanom plechu v tenšej vrstve. Odporúčam tak o hrúbke 0,5 až 1 cm, pretože perník narastie a ešte sa bude lepiť jeden kúsok o druhý, tak aby sme nemuseli otvárať ústa ako keď jeme burger. Cesto môžete naozaj rozotrieť a nebude sa roztekať do strán, keďže je hustejšie. Ako ho tam dáte, takto narastie do výšky. ⁠

Pečieme 14-16 minút. Skúsime špajdľou, či je OK. Necháme vychladnúť. Cesto rozrežeme na obdĺžniky či kocky a napasujeme k sebe páriky, ktoré zlepíme džemom a obalíme v čokoláde.⁠

Necháme plne stuhnúť, nie ako ja. Čokoládu som mala až za ušami. ⁠

#vegan #veganfood #food #veganism #dnesjem #kazdydenjemvegan #veganslovakia #mnam #zdravejedlo #slovensko #jedlo #veganrecepty #vegancz #bratislava #slovakia #veganslovensko #varenie #zviratanejime #veganstvo⁠ ⁠#dobrejedlo #covarit #vkuchyni #dnesvarim #zdraverecepty #obed #pernik #sladke #vianoce
...

Krémový cícerový šalát inšpirovaný ázijskými chuťami. Flavour bomb 💣

Potrebujeme:⁠

1 konzervu cíceru (približne 220 g cíceru)⁠
1 vrchovatú PL arašidového masla⁠
2 ČL bielej miso pasty⁠
1 ČL sezamového oleja⁠
2 PL sójovej omáčky⁠
1 PL javorového sirupu⁠
1 PL citrónovej šťavy⁠
po štipke sušeného zázvoru, chilli, mletého koriandru a sušeného cesnaku⁠
1 menšiu červenú cibuľu⁠
hrsť nesolených arašidov⁠

Postup:⁠

Cícer prepláchneme a roztlačíme vidličkou (radšej nedokonale, je dobré nechať tu a tam celé kúsky cíceru, nemá to byť nátierka). Arašidové maslo si zmiešame s miso pastou, sezamovým olejom, sójovou omáčkou, javorovým sirupom a citrónovou šťavou. Pridáme koreniny a rozmiešame všetko do hladkej zmesi. Ak máte tuhšie arašidové maslo, pridajte po troškách vodu. Zmes by mala byť krémová a hladká, aby sa dobre rozmiešala s cícerom. ⁠

Hotovú zmes pridáme k cíceru spolu s nadrobno nakrájanou fialovou cibuľou a hrsťou drvených arašidov. Všetko spolu vymiešame, ochutnáme a prípadne dochutíme dodatočným pridaním sójovky, javorového sirupu a citrónovej šťavy.⁠

Super do sendviča na cesty či len tak na raňajky.⁠

#vegan #veganfood #food #veganism #dnesjem #kazdydenjemvegan #veganslovakia #mnam #zdravejedlo #slovensko #jedlo #veganrecepty #vegancz #bratislava #slovakia #veganslovensko #varenie #zviratanejime #veganstvo⁠ ⁠#dobrejedlo #covarit #vkuchyni #dnesvarim #zdraverecepty #obed #uzasnejedlo ⁠
...

Pučené chrumkavé zemiaky (pracovný názov chrumkáčiky) sú super, ale sú to vlastne len pečené zemiaky, tak som si povedala, že načo recept.⁠

Ja som však túto techniku vypilovala do úplnej dokonalosti (bodaj by aj nie, keď ich robím skoro každý týždeň, hah). Okrem toho mám pre vás ešte recept na cesnakovo-bylinkové maslo, ktoré je na zemiakoch fakt výborné.⁠

Potrebujeme:⁠

1 kg zemiakov + olej, soľ⁠

1 hlavu cesnaku + olej⁠
40 g rastlinného masla (radšej kockovité ako margarín)⁠
1 PL nasekaných byliniek (tymián, rozmarín, bazalka...)⁠
1 PL vegánskeho parmezánu (voliteľné)⁠

Postup:⁠

Zemiaky v šupke hodíme do poriadne osolenej vriacej vody a varíme približne 25-30 minút podľa ich veľkosti. Mali by sa dať prepichnúť vidličkou, ale nemali by byť úplne mäkké. Necháme ich trocha vychladnúť v sitku, aby neboli mokré. Čím viac suché budú pred pečením, tým lepšie. Môžete ich na chvíľu vložiť do rozohrievajúcej sa rúry, tá ich vysuší. Rúru dáme rozohriať na 220 stupňov. ⁠

Ak sa však nechystáte piecť so zemiakmi aj cesnak, zvyčajne ich dávam do rozpálenej rúry - na 250 a potom teplotu znížim na 220 keď ich obraciam po cca 15-20 minútach.⁠

Vysušené zemiaky rozpučíme na placku najlepšie pomocou dna pohára. Plech štedro pofŕkame olivovým olejom a trocha oleja pridáme aj na povrch zemiakov. ⁠

Hlavu cesnaku zrežeme tak, aby sme odhalili jednotlivé strúčiky. Strúčiky polejeme olejom, jemne osolíme a pridáme na vrch bylinky. Takto pripravený cesnak zabalíme do alobalu a dáme ho na plech k zemiakom.⁠

Pečieme 20 minút, zemiaky obrátime na druhú stranu a pečieme ešte 25 minút. ⁠
Cesnak odbalíme a opatrne z neho vytlačíme či vidličkou vyberieme mäkké strúčiky s bylinkami. Ide to veľmi ľahko. Pridáme mäkké maslo a ak máme, tak aj veg syr. Všetko spolu rozmiešame a necháme trocha odstáť. ⁠

Na každý zemiak naberieme kúsok masla, ktorý sa na ňom pekne rozpustí ✨ ⁠

#vegan #veganfood #food #veganism #dnesjem #kazdydenjemvegan #veganslovakia #mnam #zdravejedlo #slovensko #jedlo #veganrecepty #vegancz #bratislava #slovakia #veganslovensko #varenie #zviratanejime #veganstvo⁠ ⁠#dobrejedlo #covarit #vkuchyni #dnesvarim #zdraverecepty #obed #uzasnejedlo
...

Teriyaki "steaky" z hlivy kráľovskej - jednoduchá pochúťka plná umami. ⁠

Mám pocit, že jem priveľa tofu, tak sa snažím rozšíriť si obzory. Kráľovská hliva je super. Má veľký hlúbik, ktorý sa dá pekne nakrájať na ľubovoľné tvary. Obľúbené sú hlavne krúžky - vegáni takto z hlivy pripravujú alternatívu vyprážaných kalamárov či hrebenatiek. ⁠

O tom aká je hliva zdravá vám iste hovoriť nemusím, a v porovnaní s klasickou hlivou tento typ neobsahuje "gumené" časti, ktoré veľa ľudí neobľubuje. Recept vznikol v spolupráci s @lunys.sk , kde si túto hlivu môžete kúpiť.⁠

Ja som sa rozhodla hlúbik hlivy nakrájať na tenké plátky, ktoré som opiekla na oleji a zaliala teriyaki omáčkou, lebo tú mám najradšej. ⁠

Potrebujeme:⁠

300 g hlivy kráľovskej⁠
1/2 PL rastlinného olej⁠a
4 PL sójovej omáčky alebo tamari⁠
2 PL tekutého sladidla (ja som použila javorový sirup)⁠
1/2 ČL nastrúhaného čerstvého zázvoru (alebo štipka mletého)⁠
1 strúčik cesnaku (pretlačený), ak máte radi, tak aj 2⁠
2 ČL citrónovej šťavy⁠
1/2 ČL škrobu⁠

Postup:⁠

Hlivu rozdelíme na hlúbik a klobúčik - budeme potrebovať iba hlúbik. Klobúčik si môžete nakrájať a hodiť do stir-fry, k tofu praženici, alebo použiť na vývar. Hlúbik nakrájame na plátky hrubé cca 3 mm. Na panvici rozohrejeme olej a pridáme plátky hlivy tak, aby mal každý plátok svoje miesto. Opečieme ich z oboch strán dozlatista, no iba krátko, nech nestratia príliš veľa vody. Zmiešame si sójovú omáčku, javorový sirup, zázvor, cesnak, citrónovú šťavu a škrob. Teplotu mierne znížime a priamo do panvice na hlivu vylejeme omáčku. Opekáme a zľahka miešame ešte 2-3 minúty, kým omáčka nezhustne a hliva sa jemne nepripečie. ⁠

K tomu ryža, sezam, jarná cibuľka. Mňam. ⁠

Nijak raz mi nejde do tej hlavy, že som kedysi nemala rada huby 😄

#vegan #veganfood #food #veganism #dnesjem #kazdydenjemvegan #veganslovakia #mnam #zdravejedlo #slovensko #jedlo #veganrecepty #vegancz #bratislava #slovakia #veganslovensko #varenie #zviratanejime #veganstvo⁠ ⁠#dobrejedlo #covarit #vkuchyni #dnesvarim #zdraverecepty #obed #uzasnejedlo #teriyaki #mushroom
...