Pečené tofu s ružičkovým kelom
Na obed som dnes skombinovala pečené tofu s pre mňa netypickou zeleninou. V poslednej dobe sa snažím obohacovať si stravu o druhy zeleniny, ktoré bežne nenakupujem. Taký ružičkový kel som síce už jedla, ale asi nikdy som ho sama nekúpila. Deti v amerických filmoch ho bežne odsúvajú na okraj taniera. No a on si to vôbec nezaslúži, chudák. To že je veľmi zdravý je asi každému jasné, ale skúšali ste ho už upiecť s trochou oleja, soli a agáve? Mňam. Mne osobne veľmi chutí a super dopĺňa pečené tofu so zemiakmi. Nakoniec nezabudnite na tahini dressing.
Potrebujeme:
- 3 väčšie zemiaky, olivový olej, soľ
- 250 g ružičkového kelu
- 1 ČL agáve sirupu
- 1 PL olivového oleja
- hrubšia štipka soli
- čierne korenie
- 2 balenia bieleho tofu
- 1,5 PL sójovej omáčky
- 1 PL olivového oleja
- štipka sladkej mletej papriky
- 1 PL škrobu
+ na dresing: tahini, horčicu, agáve
Postup:
- Rúru si rozohrejeme na 200 stupňov. Zemiaky nakrájame na plátky a predvaríme ich (postačí 5 minút). Premiešame ich s trochou olivového oleja, posolíme a dáme piecť.
- Ružičkový kel si nakrájame na polovice, premiešame s 1 PL olivového oleja, hrubšou štipkou soli a 1 ČL agáve či javorového sirupu.
- Tofu nakrájame, dostaneme z neho vodu a premiešame ho s 1,5 PL sójovej omáčky, 1 PL olivového oleja, trochou mletej papriky a potom so škrobom. Tofu sa môže piecť s ružičkovým kelom na jednom plechu pol na pol. Ak z ružičkového kelu odpadnú lístočky, radšej ich dáme preč, lebo sa spečú do čierna.
- Rúru prepneme na teplovzduch a dáme piecť aj tofu s ružičkovým kelom. Pečieme za občasného premiešania približne 30 minút, v prípade potreby pozíciu plechov prestriedame. Ja som zemiaky nechala v rúre ešte trocha dlhšie.
- Tahini dresing si pripravíme zmiešaním asi 2 PL tahini s trochou teplej vody na rozriedenie, 1-2 ČL horčice a troškou agáve podľa chuti.