Pečené tofu s ružičkovým kelom

jún 5, 2021 | Hlavné jedlá

Na obed som dnes skombinovala pečené tofu s pre mňa netypickou zeleninou. V poslednej dobe sa snažím obohacovať si stravu o druhy zeleniny, ktoré bežne nenakupujem. Taký ružičkový kel som síce už jedla, ale asi nikdy som ho sama nekúpila. Deti v amerických filmoch ho bežne odsúvajú na okraj taniera. No a on si to vôbec nezaslúži, chudák. To že je veľmi zdravý je asi každému jasné, ale skúšali ste ho už upiecť s trochou oleja, soli a agáve? Mňam.⁠ Mne osobne veľmi chutí a super dopĺňa pečené tofu so zemiakmi. Nakoniec nezabudnite na tahini dressing.

Potrebujeme:

  • 3 väčšie zemiaky, olivový olej, soľ⁠
  • 250 g ružičkového kelu⁠
  • 1 ČL agáve sirupu⁠
  • 1 PL olivového oleja⁠
  • hrubšia štipka soli
  • čierne korenie
  • 2 balenia bieleho tofu⁠
  • 1,5 PL sójovej omáčky⁠
  • 1 PL olivového oleja⁠
  • štipka sladkej mletej papriky⁠
  • 1 PL škrobu⁠


    + na dresing: tahini, horčicu, agáve

Postup:

  1. Rúru si rozohrejeme na 200 stupňov. Zemiaky nakrájame na plátky a predvaríme ich (postačí 5 minút). Premiešame ich s trochou olivového oleja, posolíme a dáme piecť.
  2. Ružičkový kel si nakrájame na polovice, premiešame s 1 PL olivového oleja, hrubšou štipkou soli a 1 ČL agáve či javorového sirupu.
  3. Tofu nakrájame, dostaneme z neho vodu a premiešame ho s 1,5 PL sójovej omáčky, 1 PL olivového oleja, trochou mletej papriky a potom so škrobom. Tofu sa môže piecť s ružičkovým kelom na jednom plechu pol na pol. Ak z ružičkového kelu odpadnú lístočky, radšej ich dáme preč, lebo sa spečú do čierna.
  4. Rúru prepneme na teplovzduch a dáme piecť aj tofu s ružičkovým kelom. ⁠Pečieme za občasného premiešania približne 30 minút, v prípade potreby pozíciu plechov prestriedame. Ja som zemiaky nechala v rúre ešte trocha dlhšie.
  5. Tahini dresing si pripravíme zmiešaním asi 2 PL tahini s trochou teplej vody na rozriedenie, 1-2 ČL horčice a troškou agáve podľa chuti.⁠