Focaccia s rozmarínom

jún 1, 2021 | Pečivo

Focaccia je plochý taliansky chlebík, ktorý je nadýchaný, mäkučký a plný bubliniek. Nevyžaduje veľkú zručnosť, no treba si naň trocha počkať, lebo cesto pomaly fermentuje v chladničke. Ja som spravila focacciu s rozmarínom a soľou, ale bude super aj so sušenými či čerstvými paradajkami alebo olivami. Plech odporúčam skôr stredne veľký. Je výborná s polievkou z pečených paradajok.

 

Potrebujeme:

 

  • 500 g hladkej múky
  • 1 ČL sušeného droždia
  • 400 ml vlažnej vody
  • 2 PL olivového oleja
  • 1 ČL soli
  • pár vetvičiek čerstvého rozmarínu

Postup:

  1. Najprv zmiešame múku s droždím. Pridáme vodu, olivový olej a soľ. Spracujeme cesto. Cesto je veľmi lepkavé, ale odoláme pokušeniu pridať múku. Kuchynský robot s hákom na miesenie nám je v tomto veľkou pomocou, ale zvládneme to aj rukami. Treba tomu dať aspoň 5-6 minút miesenia, kým nám nevznikne jednotné tekutejšie cesto. Cesto prikryjeme a necháme 30 minút odstáť.
  2. Potom ho preložíme – z každej svetovej strany natiahneme kus cesta nahor a preklopíme ho na stranu oproti. Preloženie zopakujeme po polhodine ešte raz, cesto prekryjeme potravinárskou fóliou a odložíme do chladničky na 24 až 72 hodín.
  3. Cesto potom necháme hodinku na izbovej teplote. Plech si poriadne potrieme olivovým olejom, vyklopíme naň cesto a jemne ho rukami roztiahneme po ploche plechu. Ak to ide ťažko a cesto sa sťahuje naspäť, je iba príliš studené a dáme mu ešte trocha času.
  4. Rúru rozohrejeme na 220 stupňov. Povrch cesta polejeme olivovým olejom a končekmi prstov po ňom narobíme dierky. Pridáme natrhané vetvičky rozmarínu.
  5. Pečieme 25-30 minút. Posledné minúty môžeme teplotu zvýšiť na 250 a dávať na foccaciu pozor kým nedosiahne nami želanú peknú zlatú farbu. Hotová focaccia by mala vychladnúť najlepšie na mriežke, aby spodok nebol zaparený.