Teplý šalát s vegánskou bryndzou
Ešte nás čaká veľa studených dní a teplé šaláty zahrejú, veľmi ľahko sa pripravujú a môžu byť naozaj výborné. Ako tento. Beluga šošovica, pečená mrkva a batát, klíčky a vegánska bryndza. Tento šalát má chuťovo úplne všetko.
Potrebujeme:
300 g mrkvy
300 g batátov
1 PL olivového oleja
štipku soli
100 g beluga šošovice (kľudne aj obyčajnej šošovice)
80 g bieleho tofu
50 g vegánskeho jogurtu/kyslej smotany
3 ČL jablčného octu
1 ČL lahôdkového droždia
hrubšiu štipku soli
Postup:
Rúru rozohrejeme na 220 stupňov. Mrkvu a batát nakrájame na rovnako veľké hranolky a premiešame s trochou oleja a soľou. Šošovicu si prepláchneme a dáme variť. Varíme v neosolenej vode 25-30 minút. Zatiaľ dáme piecť aj mrkvu a batát. Pečieme 30-35 minút. Šošovicu ku koncu varenia osolíme.
Kým sa všetko varí a pečie, pripravíme si jednoduchú bryndzu. Do food processora namrvíme tofu, pridáme vegánsku kyslú smotanu, hrubšiu štipku soli a jablčný ocot. Rozmixujeme dohladka. Podľa chuti pridáme trocha viac soli.
Na tanier pridáme šošovicu, na ňu navrstvíme mrkvičku a batát a lyžičkou pridáme tu a tam kúsky našej cruelty-free bryndze. Môžeme pridať klíčky pre pridané vitamíny, alebo napríklad krúpy či quinou, ak chceme mať šalát ešte sýtejší.