Trhací cesnakový chlieb

feb 21, 2022 | Pečivo

Milujem cesnak a domáce pečivo, takže tento chlebík je zosobnením mojich snov. Zvonka je chrumkavý a zvnútra jemný ako obláčik. Maslový, akurát slaný. Proste výborný. Musíte skúsiť.

trhací cesnakový chlieb

Potrebujeme:⁠

 

Cesto:

15 g čerstvého droždia
190 ml nesladeného rastlinného mlieka
1 PL cukru
55 g rastlinného masla (v kocke – Naturli, Rama…)
300 g hladkej múky
1 ČL soli
1 ČL sušeného oregana

Náplň:

6 pretlačených strúčikov cesnaku
60 g rastlinného masla (taktiež najlepšie v kocke)
1 PL čerstvej petržlenovej vňate (alebo nasekaného rozmarínu či bazalky)
1 ČL pizza korenia
štipka soli

 

 

 

Postup:

 

Začneme tým, že si vyberieme maslo a mlieko, nech sa dostanú na izbovú teplotu. Ak sa nám nechce čakať, maslo nakrájame na kocky a šupneme na chvíľu do mikrovlnky alebo položíme na hrejúci radiátor. Aj mlieko sa oplatí veľmi krátko prihriať. Do vlažného až mierne teplého mlieka rozdrobíme droždie a pridáme cukor. Zamiešame a necháme 10 minút odstáť. Na mlieku by sa mala vytvoriť pena, alebo minimálne bublinky – to znamená, že kvasinky žijú a pracujú. Ak mlieko nejaví žiadne takéto známky, asi bolo  príliš teplé či príliš studené a je potrebné začať odznova.

K mlieku s droždím pridáme kocky mäkkého masla, múku, soľ a oregano. Cesto necháme vypracovať robotom aspoň 2 minúty, alebo ho vypracujeme ručne za približne dvojnásobný čas. Nemalo by sa príliš lepiť, no ak miesime ručne a chceme si pomôcť, iba si jemne pomúčime ruky. Viac múky do cesta už nepridávame. Cesto položíme do misy, prekryjeme potravinárskou fóliou a utierkou a necháme kysnúť hodinu. Ak máte doma chladno, kľudne aj hodinu a pol.

Potom cesto ešte krátko pomiesime na pomúčenej doske a vypracujeme úhľadný bochník, ktorý rozvaľkáme na obdĺžnik o veľkosti 35×40 cm. Zmiešaním mäkkého masla, pretlačeného cesnaku, vňate či byliniek, soli a korenia pripravíme náplň. Kúsok ochutnáme a prípadne ešte pridáme malú štipku soli (každé maslo je rôzne slané). Náplň rovnomerne natrieme na plochu celého cesta a po strane, ktorá má 35 cm si naznačíme zárezy každých 7 cm (alebo toľko cm, koľko má na šírku dno našej formy na chlieb). Následne spravíme zárezy po dlhšej strane – každých 5 cm. Takto prerežeme celé cesto od zárezov až ku kraju, aby nám vznikli obdĺžničky 7×5 cm. Obdĺžničky skladáme postupne jeden na druhý a položíme ich do radu do formy vystlanej papierom na pečenie. Chlebík prekryjeme a necháme ešte 30 minút kysnúť.

Rúru rozohrejeme na 180 stupňov. Mriežku v rúre presunieme na spodnú priečku. Nakysnutý chlebík potrieme sójovým mliekom a posypeme oreganom. Pečieme 45 minút. Rúru vypneme a chlebík v nej ešte necháme 5 minút. Potom chlebík vyberieme a necháme aspoň 10-15 minút vychladnúť vo forme.

Konečne si z neho môžeme odtrhnúť a ochutnať. Výborný je iba tak, ale nám sa super hodil ku kapustnici a chutil by aj k paradajkovej polievke.