Vegan Mac and Cheese

feb 3, 2022 | Hlavné jedlá

Toto jedlo som prvýkrát robila na úplnom začiatku môjho vegánstva. Veľmi som tomu nedôverovala, lebo zemiaky a mrkva majú so syrom spoločného asi toľko, ako ja so športom. Pri vegánskom varení si však človek uvedomí, že všetky chute ktoré v jedle chceme, môžu pochádzať z niečoho rastlinného. Veď aj klasické jedlá potrebujú koreniny, cesnak, cibuľu, citrón. Krémovosť neobsahuje iba syr a smotana z kravského mlieka, ale aj kešu oriešky, rastlinné smotany či kokosové mlieko. Chce to iba otvorenú myseľ. A lahôdkové droždie. V mnohých prípadoch aj to lahôdkové droždie no, haha.

vegan mac and cheese

Potrebujeme:⁠

 

500 g zemiakov
100 g mrkvy
50 ml sójovej smotany
3 PL lahôdkového droždia
2 ČL paradajkového pretlaku
1 ČL bielej miso pasty (možno vynechať)
štipka sušeného cesnaku a údenej papriky
soľ a citrónová šťava podľa chuti

 

 

 

 

Postup:

 

 

Zemiaky a mrkvu ošúpeme, nakrájame na kocky a uvaríme domäkka v osolenej vode (12-15 minút). Vodu v ktorej sa zelenina varila si dáme bokom. Uvarenú mrkvu a zemiaky premiestnime do mixéra spolu so všetkými ostatnými ingredienciami. Na začiatok pridáme aj hrubú štipku soli a pár kvapiek citrónovej šťavy. Všetko spolu rozmixujeme dohladka. Ak je to potrebné, pre jednoduchšie rozmixovanie pridáme 1-2 PL odloženého vývaru. Nakoniec už iba dochucujeme soľou či citrónovou šťavou. Omáčka by mala mať kyslosť a slanosť ako syr, nemala by byť mdlá, takže sa naozaj nebojme dochutiť ju. Pre umami môžeme pridať ešte trocha viac miso pasty.

Kolienka uvaríme v osolenej vode al dente. Pridáme omáčku a všetko spolu ešte krátko zohrejeme.

Mac and Cheese môžeme posypať udeným tempehom či pridať brokolicu alebo hrášok. Ja ho mám však najradšej len tak.