Vegan vývar

jan 10, 2022 | Polievky

Vývar by som zaradila medzi klasické slovenské jedlá. Servíruje sa na svadbách a oslavách a v niektorých domácnostiach každú nedeľu. Aj vo vegánskom šate zohreje telo a pohladí dušu. Oplatí sa však poznať zopár zlepšovákov, ktoré vám v tomto článku prezradím.

Potrebujeme:⁠

 

Základ:

  • 2 PL olivového oleja
  • 300 g mrkvy
  • 200 g petržlenu
  • 1 menší kaleráb
  • 1 cibuľu
  • 1 ČL ligurčeka
  • zväzok peržlenovej vňate
  • pár guličiek čierneho a nového korenia
  • bobkový list
  • soľ
  • 2 l horúcej vody

Možné vylepšenia:

  • rôzne odrezky zeleniny (zeler, pór, karfiol…) pre intenzívnejšiu zeleninovú chuť
  • vnútro hokkaido tekvice pre krásnu zlatú farbu
  • riasa wakame alebo nori pre pridané vitamíny
  • cesnak alebo chilli pre jemne pikantnejší vývar
  • trhanú hlivu kráľovskú namiesto mäsa

 

Postup:

Ingrediencie si rozdelíme na tie, ktoré chceme konzumovať vo finálnom vývare a nie tie, ktoré budú slúžiť iba na ochutenie vývaru.

Ja mám radšej číre vývary, takže som ošúpala a nakrájala iba mrkvu, petržlen a kaleráb. Do gázy som zabalila mrkvovú a petržlenovú vňať, vnútro hokkaido tekvice, zvyšky zo zeleru, menší kúsok póru, čierne a nové korenie a cibuľu so šupou. Môžete použiť aj jemné sitko. Takto dosiahnete pekný číry vývar. Je to však o vašej preferencii.

V hrnci rozhorúčime olej a pridáme mrkvu, petržlen a kaleráb. Zeleninu jemne osolíme a okoreníme a na vyššej teplote ju restujeme kľudne aj 10 minút, aby sa všetko pekne opieklo. V tomto kroku môžeme pridať aj natrhanú kráľovskú hlivu. Polievka z nej nebude chutiť hubovo, no konzistenciou ide o bezkonkurenčnú náhradu trhaného kuracieho mäsa. Keď je zelenina a hliva poriadne orestovaná (chytila farbu), zalejeme ju horúcou vodou, pridáme balíček s vňaťkami, odrezkami a hocičím čo sme uznali za vhodné a privedieme polievku k miernemu varu. Pridáme lyžičku soli a ligurčeka. Gázu každých pár minút pritlačíme o kraj hrnca, aby zložky pustili viac chuti a arómy. Varíme 50 až 60 minút. Nakoniec osolíme a okoreníme podľa chuti. Podávame s rezancami, posypané čerstvou vňaťou.

TIP: Zelenina, cibuľa či vňaťky z gázy sa dajú použiť pri príprave krémových polievok a omáčok. Zeler si nechávam do sviečkovej, vňatky sa hodia do brokolicovej či hráškovej krémovej polievky a cibuľa sa dá stále (hoci trocha ťažšie) nakrájať a použiť ako základ na osmaženie čohokoľvek.