Vegan živánska so seitanom
Najlepšie letné jedlo.
Potrebujeme:
200 g seitanu
3 PL sójovej omáčky
1 PL paradajkového pretlaku
½ ČL sladkej mletej papriky
½ ČL sušeného cesnaku
1 ČL javorového sirupu
1 ČL esencie s chuťou údeného/tekutý dym (voliteľné)
600 g zemiakov
250 g cukety
1 veľká cibuľa
½ ČL drvenej rasce
½ ČL sušeného oregana
štipku soli
2 PL olivového oleja
Postup:
Seitan narežeme na plátky, ktoré rukami natrháme na menšie kusy. Zmiešaním sójovej omáčky, pretlaku, mletej papriky, sušeného cesnaku, javorového sirupu a dymovej arómy pripravíme marinádu, do ktorej seitan naložíme a necháme odstáť najlepšie cez noc.
Rúru dáme rozohriať na 220 stupňov. Pekáč alebo plech obložíme alobalom, ktorý jemne potrieme olejom. Zemiaky nakrájame na kocky, cuketu a cibuľu na hrubšie kolieska a všetko pridáme na plech. Pridáme rascu, sladkú mletú papriku, sušené oregano, soľ a olej. Pridáme aj marinovaný seitan a všetko dokopy premiešame najlepšie rukami.
Živánsku pečieme 35 minút, potom teplotu zvýšime na 250 stupňov a pečieme ešte 10 minút dochrumkava.
Recept vznikol v spolupráci s Lunys.