Vegan kakaovo-“tvarohový” koláč

máj 30, 2021 | Koláče a dezerty

Výborný kakaovo-netvarohový koláčik, ktorý zvládne každý.⁠ Pripomína detstvo. Z tofu je naozaj obstojný tvaroh. Kto nevyskúša, neuverí.

Potrebujeme:⁠

  • 220 g hladkej múky⁠
  • 2 PL kakaa⁠
  • 2 ČL kypriaceho prášku⁠
  • 1/2 ČL sódy bikarbóny⁠
  • 100 g cukru⁠
  • 250 ml sójového mlieka⁠
  • 1 PL jablčného octu⁠
  • 60 g slnečnicového oleja⁠
  • štipka soli⁠

+ na “tvaroh”

  • ⁠1x biele tofu (180 g)⁠
  • 80 ml rastlinného mlieka⁠
  • 30 g cukru (ja som dala jeden balíček vanilínového cukru a 1 PL javorového sirupu)⁠
  • 3 PL citrónovej šťavy⁠
  • 1 PL vanilkového pudingu (prášku) alebo škrobu⁠

Postup:

 

  1. Rúru si dáme vyhriať na 200 stupňov.⁠
    ⁠Múku zmiešame s kypriacim práškom, sódou, cukrom, soľou a kakaom. Oddelene si zmiešame sójové mlieko s octom a necháme chvíľu odstáť. Potom mlieko pridáme k múke, pridáme aj olej a vymiešame cesto.⁠
  2. Z tofu dostaneme vodu. Potom ho spoločne s ostatnými ingredienciami na tvaroh rozmixujeme ponorným mixérom. Podľa chuti dosladíme. Ak sme nepoužili pudingový prášok, iba škrob, môžeme pridať lyžičku vanilkovej arómy.
  3. Formu si potrieme olejom, vysypeme múkou a pridáme polovicu cesta. Na cesto lyžicou pridávame tu a tam kôpky tvarohovej zmesi a polovicu si ešte odložíme navrch. Pridáme zvyšok kakaového cesta, znova pridáme lyžice tvarohu a povrch jemne prejdeme krížom-krážom napríklad nožíkom aby nám na koláči vznikol pekný efekt. ⁠
  4. Pečieme 22-24 minút. Pred krájaním necháme poriadne vychladnúť.⁠