Vegan kakaovo-“tvarohový” koláč
Výborný kakaovo-netvarohový koláčik, ktorý zvládne každý. Pripomína detstvo. Z tofu je naozaj obstojný tvaroh. Kto nevyskúša, neuverí.
Potrebujeme:
- 220 g hladkej múky
- 2 PL kakaa
- 2 ČL kypriaceho prášku
- 1/2 ČL sódy bikarbóny
- 100 g cukru
- 250 ml sójového mlieka
- 1 PL jablčného octu
- 60 g slnečnicového oleja
- štipka soli
+ na “tvaroh”
- 1x biele tofu (180 g)
- 80 ml rastlinného mlieka
- 30 g cukru (ja som dala jeden balíček vanilínového cukru a 1 PL javorového sirupu)
- 3 PL citrónovej šťavy
- 1 PL vanilkového pudingu (prášku) alebo škrobu
Postup:
- Rúru si dáme vyhriať na 200 stupňov.
Múku zmiešame s kypriacim práškom, sódou, cukrom, soľou a kakaom. Oddelene si zmiešame sójové mlieko s octom a necháme chvíľu odstáť. Potom mlieko pridáme k múke, pridáme aj olej a vymiešame cesto. - Z tofu dostaneme vodu. Potom ho spoločne s ostatnými ingredienciami na tvaroh rozmixujeme ponorným mixérom. Podľa chuti dosladíme. Ak sme nepoužili pudingový prášok, iba škrob, môžeme pridať lyžičku vanilkovej arómy.
- Formu si potrieme olejom, vysypeme múkou a pridáme polovicu cesta. Na cesto lyžicou pridávame tu a tam kôpky tvarohovej zmesi a polovicu si ešte odložíme navrch. Pridáme zvyšok kakaového cesta, znova pridáme lyžice tvarohu a povrch jemne prejdeme krížom-krážom napríklad nožíkom aby nám na koláči vznikol pekný efekt.
- Pečieme 22-24 minút. Pred krájaním necháme poriadne vychladnúť.