Zemiakový chlieb
Dnes sa s vami delím o recept na fantastický zemiakový chlebík, na ktorý netreba ani veľa času, ani bohvieaké skills. Je mäkkučký a super napríklad aj s púpavovým medom.
Potrebujeme:
- 250 g zemiakov
- 300 ml vlažnej vody
- 1 PL cukru
- 1 PL octu
- 1 kocka čerstvého droždia (42 g)
- 400 g hladkej múky
- 200 g polohrubej múky
- 1 PL soli
Postup:
- Zemiaky si uvaríme domäkka v šupke, necháme vychladnúť a ošúpeme. Do vlažnej vody namrvíme droždie, pridáme cukor, ocot a najemno nastrúhané vychladnuté zemiaky. Túto zmes premiešame, pridáme k nej jednu aj druhú múku a soľ. Všetko spolu premiešame a pár minút miesime. Cesto by malo byť hladké a celkom hutné. Necháme ho kysnúť hodinu.
- Rúru si dáme rozohriať na 250 stupňov a cesto spracujeme do bochníka. Bochník položíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme kysnúť ešte 15-20 minút. Potrieme ho vodou a pečieme v nižšej časti rúry 15 minút, potom teplotu znížime na 180 stupňov a pečieme ešte 30 minút.
Chlebík necháme vychladnúť a krájame. Alebo ho aj nenecháme vychladnúť. Teplý chlieb je jedna z vecí, kvôli ktorým sa oplatí žiť.