Zemiakový chlieb

mar 9, 2021 | Pečivo

Dnes sa s vami delím o recept na fantastický zemiakový chlebík, na ktorý netreba ani veľa času, ani bohvieaké skills. Je mäkkučký a super napríklad aj s púpavovým medom.

Potrebujeme:⁠

  • 250 g zemiakov⁠
  • 300 ml vlažnej vody⁠
  • 1 PL cukru⁠
  • 1 PL octu⁠
  • 1 kocka čerstvého droždia (42 g)⁠
  • 400 g hladkej múky⁠
  • 200 g polohrubej múky⁠
  • 1 PL soli⁠

Postup:⁠

  1. Zemiaky si uvaríme domäkka v šupke, necháme vychladnúť a ošúpeme. Do vlažnej vody namrvíme droždie, pridáme cukor, ocot a najemno nastrúhané vychladnuté zemiaky. Túto zmes premiešame, pridáme k nej jednu aj druhú múku a soľ. Všetko spolu premiešame a pár minút miesime. Cesto by malo byť hladké a celkom hutné. Necháme ho kysnúť hodinu.
  2. Rúru si dáme rozohriať na 250 stupňov a cesto spracujeme do bochníka. Bochník položíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme kysnúť ešte 15-20 minút. Potrieme ho vodou a pečieme v nižšej časti rúry 15 minút, potom teplotu znížime na 180 stupňov a pečieme ešte 30 minút. ⁠

Chlebík necháme vychladnúť a krájame. Alebo ho aj nenecháme vychladnúť. Teplý chlieb je jedna z vecí, kvôli ktorým sa oplatí žiť.