Banánový koláč s kávovým krémom

jún 4, 2021 | Koláče a dezerty

Tento banánový koláč je výborný. Cesto je ako obláčik a krém nie je príliš sladký ani ťažký. Máte tak pocit, že by ste mohli zjesť aj celý plech (čo však nemusí byť výhoda). Začať treba krémom, lebo musí stuhnúť v chladničke najlepšie cez noc.

Na krém potrebujeme:⁠

  • 200 g kešu
  • 60 ml javorového sirupu
  • 15 g kokosového oleja
  • 4 PL kokosového mlieka (iba tuk z plechovky)
  • 5 PL rastlinného mlieka
  • 2 ČL instantnej kávy rozpustenej v rovnakom množstve teplej vody (alebo viac podľa chuti)

 

Na banánový koláč potrebujeme:

  • 4 menšie zrelé banány (370 g bez šupky)
  • 70 ml oleja
  • 70 g cukru
  • 100 ml rastlinného mlieka
  • 200 g špaldovej múky
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • 1/2 PL kakaa
  • štipka soli

Postup na prípravu krému:

  1. Kešu si namočíme na noc alebo necháme aspoň polhodinu v horúcej vode. Do food processora pridáme najprv kokosový olej s kokosovým mliekom (rozpustené, no izbovej teploty), rastlinné mlieko, javorový sirup. Na začiatok pridáme aj 2 hrste kešu a mixujeme dohladka. Postupne pridáme aj zvyšok kešu. Ak treba, pomôžeme mixovaniu ešte 2-3 lyžicami mlieka. Nie je to však žiadna tragédia ak krém nie je úplne hladký.
  2. Krém ochutnáme a dosladíme či pridáme ešte jednu lyžičku kávy rozpustenej v lyžičke vody. Mne boli 2 lyžičky kávy akurát, ale milovníci kávy možno budú preferovať intenzívnejšiu chuť. Krém odložíme do chladničky na zopár hodín.

Postup na prípravu korpusu:

  1. Banány roztlačíme na jemnú kašu, pridáme olej, cukor, mlieko. Premiešame.
  2. Pridáme múku, sódu, kakao, soľ. Cesto vymiešame a vlejeme do vysypanej formy.
  3. Pečieme 30 minút na 180 stupňov. Tento koláč, ako každý, pečiem v malej forme 20×30, preto nezabudnite upraviť pomery ak máte väčšiu formu.

Keď korpus vychladne, navrstvíme na neho krém. Koláč môžeme jemne posypať kakaom, stružlinkami čokolády či ozdobiť banánom. Pred krájaním koláčik ešte necháme aspoň na hodinku v chladničke.