Cestoviny s údeným tofu

máj 30, 2021 | Hlavné jedlá

Strašne dobré cestoviny s tofu, ktoré nahradí mleté mäso.

Potrebujeme:⁠

  • 2 PL oleja⁠
  • 2 balenia údeného tofu (320 g)⁠
  • 1 PL sójovej omáčky⁠
  • 1 ČL sušeného cesnaku⁠
  • 1 ČL mletej údenej papriky⁠
  • 1/2 ČL drvenej rasce⁠
  • 1 väčšia šalotka/stredne veľká cibuľa⁠
  • 1 strúčik cesnaku⁠
  • 300 ml zeleninového vývaru⁠
  • 250 ml pasírovaných paradajok⁠
  • 100 ml rastlinného mlieka či smotany⁠
  • 1 ČL hladkej múky
  • čierne korenie, soľ⁠

Postup:⁠

  1. Do väčšej panvice nalejeme olej a namrvíme tofu na menšie kúsky. Pridáme sójovú omáčku, sušený cesnak, mletú papriku a drvenú rascu. Miešame a necháme na rozpálenej panvici opekať, kým tofu nie je suchšie a nechytí trocha farby. Potom ho zhrnieme na okraj panvice. Pridáme trocha oleja, najemno nakrájanú šalotku a pretlačený cesnak. Miešame a smažíme, kým nie je šalotka priesvitná.
  2. Pridáme vývar a pasírované paradajky, všetko spolu premiešame, jemne osolíme a 5 minút povaríme. V mlieku alebo smotane si poriadne rozmiešame lyžičku múky, pridáme ju k vriacej omáčke a necháme ešte aspoň 15-20 minút (alebo kým nie je omáčka zredukovaná na požadovanú hustotu) prejsť varom. Podľa chuti pridáme viac sušeného cesnaku, mletej papriky, čierneho korenia a soli. ⁠