Cestoviny s údeným tofu
Strašne dobré cestoviny s tofu, ktoré nahradí mleté mäso.
Potrebujeme:
- 2 PL oleja
- 2 balenia údeného tofu (320 g)
- 1 PL sójovej omáčky
- 1 ČL sušeného cesnaku
- 1 ČL mletej údenej papriky
- 1/2 ČL drvenej rasce
- 1 väčšia šalotka/stredne veľká cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- 300 ml zeleninového vývaru
- 250 ml pasírovaných paradajok
- 100 ml rastlinného mlieka či smotany
- 1 ČL hladkej múky
- čierne korenie, soľ
Postup:
- Do väčšej panvice nalejeme olej a namrvíme tofu na menšie kúsky. Pridáme sójovú omáčku, sušený cesnak, mletú papriku a drvenú rascu. Miešame a necháme na rozpálenej panvici opekať, kým tofu nie je suchšie a nechytí trocha farby. Potom ho zhrnieme na okraj panvice. Pridáme trocha oleja, najemno nakrájanú šalotku a pretlačený cesnak. Miešame a smažíme, kým nie je šalotka priesvitná.
- Pridáme vývar a pasírované paradajky, všetko spolu premiešame, jemne osolíme a 5 minút povaríme. V mlieku alebo smotane si poriadne rozmiešame lyžičku múky, pridáme ju k vriacej omáčke a necháme ešte aspoň 15-20 minút (alebo kým nie je omáčka zredukovaná na požadovanú hustotu) prejsť varom. Podľa chuti pridáme viac sušeného cesnaku, mletej papriky, čierneho korenia a soli.