Fazuľová polievka s rezancami

mar 9, 2021 | Polievky

Moja najobľúbenejšia strukovinová polievka – záhorácka fazuľová so širokými rezancami.

Kombinácia domácich rezancov, aromatickej zápražky, fazule, mrkvy a klobane je výborná a zasýti na dlhé hodiny. Táto polievka je proste NAJ.

Potrebujeme:⁠

  • 350 g fazule (v suchom stave – ja som skombinovala bielu a strakatú)⁠
  • 200 g mrkvy⁠
  • 2 PL oleja⁠
  • 2 PL hladkej múky⁠
  • 2 strúčiky cesnaku⁠
  • 1 ČL údenej mletej papriky⁠
  • 1 ČL sladkej mletej papriky⁠
  • 2 PL nasekanej petržlenovej vňate ⁠
  • cca 3 cm hrubý kúsok klobane ⁠@dobrapriroda
  • soľ, čierne korenie⁠

Postup:⁠

Fazuľu namočíme do studenej vody na 10-12 hodín. Zlejeme ju, prepláchneme a privedieme k varu. Povaríme ju tri minúty a vodu znova zlejeme (takto sa z väčšej časti zbavíme peny a bude lepšie stráviteľná). Varíme v čistej vode domäkka. Podľa veľkosti a toho aká je fazuľa stará to môže trvať 40 minút až hodinu a pol. Potom pridáme mrkvu nakrájanú na kolieska a varíme ešte 20 minút. Zatiaľ si na panvičke pripravíme zápražku. Na oleji opražíme hladkú múku, pridáme pretlačený cesnak, údenú a sladkú papriku a petržlenovú vňať. Chvíľu restujeme kým sa cesnak a korenie nerozvonia, odstavíme ju od varnej dosky a vmiešame do nej trocha studenej vody, aby sa dala liať. Poriadne ju metličkou rozmiešame s vodou a vlejeme ju do vriacej polievky. Necháme ešte 15 minút prejsť varom a dochutíme soľou, čiernym korením a rozdrobenou klobaňou. ⁠

Na rezance si zmiešame 200 g hladkej múky, 100 ml vody, štipku soli a 1 ČL oleja. Ak treba, pridáme ešte trošičku vody a vytvarujeme pevný bochník. Necháme ho polhodinku odstáť. Potom ho rozvaľkáme na hrúbku cca 2 mm a nakrájame na dlhé, širšie rezance. Varíme 4-5 minút v dobre osolenej vode. ⁠