Mrkvové taštičky
Mrkvové taštičky – jednoduché maslové cesto so škoricou (môžete vynechať, ale mne tam veľmi pasuje) plné strúhanej mrkvy a slivkový lekvár. Do cesta netreba pridať žiaden cukor, o jemnú sladkosť sa postará mrkva. Ak však nie ste milovníkom zdravej chute (hah), môžete si ich dodatočne posypať cukrom. Ja som to však urobila len kvôli fotke. Sú veľmi dobré aj bez neho – a to vám hovorí milovník klasických sladkostí a koláčov.
Potrebujeme:
- 160 g polohrubej múky
- 1/2 ČL kypriaceho prášku
- 1 ČL mletej škorice
- štipku soli
- 100 g najemno nastrúhanej mrkvy
- 80 g rastlinného tuku typu Alsan
- lekvár, práškový cukor
Postup:
- Najprv si zmiešame múku, kypriaci prášok, škoricu a štipku soli. Mrkvu si nastrúhame najemno a ak pustila veľa šťavy, zlejeme ju, no samotnú mrkvu šťavy zbavovať nemusíme. Pridáme ju k suchým ingredienciám spolu s kockami mäkkého masla a rukou vypracujeme hladké cesto. Odložíme ho do chladničky na hodinu.
- Rúru si rozohrejeme na 200 stupňov. Cesto vyvaľkáme na pomúčenej ploche na čo najviac úhľadný štvorec cca 30×30. Malo by byť celkom tenké, asi 2 mm.
- Cesto narežeme na štvorce cca 8×8 cm. Do stredu každého štvorca pridáme poriadnu čajovú lyžičku lekváru a taštičku zatvoríme – štvorec prehneme na polovicu a okraje spolu spojíme pritlačením vidličky. Pečieme 20 minút.