Vegan Banh Mi s jackfruitom
Banh Mi je taká exotickejšia bageta z Vietnamu. Klasicky je plnená mäsom, ktoré nahradíme jackfruitom. Pridáva sa aj nakladaná zelenina, koriander a chilli.
Potrebujeme:
2 konzervy jackfruitu Jacky F
1 PL sezamového oleja
1 ČL čínskeho korenia 5 chutí
40 ml sójovej omáčky
2 PL datľového/javorového sirupu
1 PL citrónovej šťavy
čierne korenie
Nakladaná mrkva:
400 g mrkvy
150 ml ryžového octu
200 ml vody
4 PL cukru
1 ČL soli
+
biela bageta
šalát
uhorka
vegánska majonéza
čerstvý koriander
červené/zelené chilli
Postup:
Začneme nakladanou mrkvou. V menšom hrnci zohrejeme ocot s vodou, cukrom a soľou. Chvíľu povaríme, aby sa cukor rozpustil. Mrkvu ošúpeme a škrabkou vytvoríme stružlinky (akoby sme ju ďalej šúpali). Stružlinky mrkvy premiestnime do zaváracieho skla, stlačíme ich na dno ako to najlepšie ide a zalejeme ich nálevom. Necháme vychladnúť a odložíme do chladničky na noc.
Jackfruit zlejeme, rozoberieme prstami na menšie kúsky a opláchneme pod tečúcou vodou. V panvici rozohrejeme sezamový olej, pridáme jackfruit a 2 minútky miešame a opekáme. Pridáme čínske korenie a ešte chvíľu restujeme. V poháriku si zmiešame sójovú omáčku s datľovým sirupom a citrónovou šťavou. Vzniknutú omáčku vylejeme na jackfruit, všetko poriadne premiešame. Podľa chuti môžeme pridať viac citrónovej šťavy, datľového sirupu či čínskeho korenia. Nakoniec jackfruit okoreníme trochou čierneho korenia.
Bagetu prekrojíme, pridáme majonézu, šalát, plátky uhorky, nakladanú mrkvu, jackfruit, chilli a koriander.
Recept vznikol v spolupráci s Jackies CZ. Jackfruit si môžete objednať priamo TU.