Vegan čokoládové cupcakes
Cupcake boom bol asi 10 rokov dozadu, takže mierne meškám. Ak však vyskúšate tento recept, určite neoľutujete. Mäkučké cesto s kvalitným kakaom a hladký čokoládový krém. Sen každého čokoholika.
Potrebujeme:
180 ml sójového mlieka
1 PL jablčného octu
60 ml oleja
80 g cukru
170 g hladkej múky
1 ČL kypriaceho prášku
1/4 ČL sódy bikarbóny
2 PL kvalitného holandského kakaa
štipku soli
Krém:
1 balenie firm hodvábneho tofu (cca 340 g)
200 g vegánskej horkej čokolády
20 g kokosového oleja
2 PL rastlinného mlieka
1-2 PL javorového sirupu
Postup:
Začneme krémom. Čokoládu rozpustíme nad parou s kokosovým olejom. Necháme ju pár minút vychladnúť. Pridáme ju k hodvábnemu tofu spolu s javorovým sirupom (začneme 1 PL a podľa chuti môžeme pridať viac) a mliekom. Všetko spolu rozmixujeme ponorným mixérom. Odložíme aspoň na hodinu do chladničky, aby krém stuhol.
Zatiaľ pripravíme cupcakes. Rúru si dáme rozohriať na 180 stupňov. Zmiešame mlieko s octom a necháme chvíľku odstáť. Pridáme olej a cukor. Premiešame. Pridáme múku, kakao, kypriaci prášok a sódu. Všetko spolu poriadne premiešame. Cestom plníme košíčky – nie úplne doplna, lebo narastú. Z tohto množstva by malo vyjsť 9 cupcakes. Záleží to však aj od toho, aké veľké košíčky použijeme. Pečieme 20 minút.
Po vychladnutí zdobíme krémom. Môžeme posypať nastrúhanou čokoládou.