Vegan kokosový koláč

jún 5, 2021 | Koláče a dezerty

Vegan kokosový koláč je moja srdcovka. Tento koláč robieva moja mamka, takže sa teším, že sa mi ho podarilo veľmi úspešne zveganizovať, juchúúú. Ide o jednoduchý a výborný koláč s kokosovou posýpkou, na ktorú sa po upečení vyleje smotana. Vznikne tak na ňom šťavnatá, krémová vrstva. Pre výraznejší raffaello ráz ho môžete ešte posypať lupienkami mandlí alebo pridať trocha mandľovej arómy do cesta. Vegan koláče môžu byť takéto super. No a či je cítiť nejaký rozdiel v porovnaní s klasický koláčom? Veru nie. Presvedčite sa sami.

Potrebujeme:

 

  • 250 g polohrubej múky⁠
  • 1 kypriaci prášok⁠
  • 130 g cukru⁠
  • 70 g oleja⁠
  • 220 ml rastlinného mlieka + 1 PL jablčného octu⁠
  • 60 g kokosu zmiešaného s 30 g práškového cukru⁠
  • 200 ml rastlinnej smotany, prípadne pol na pol kokosové mlieko z plechovky a sójová smotana, čo odporúčam⁠

Postup:

 

  1. Rúru si rozohrejeme na 170 stupňov. Do mlieka pridáme jablčný ocot, premiešame, necháme odstáť. Zatiaľ si poriadne premiešame múku s kypriacim práškom.
  2. Cukor 3 minútky šľaháme s olejom, najlepšie mixérom. Potom k cukru s olejom pridáme mlieko, a ešte chvíľu šľaháme. Keď do tekutej zložky koláčov našľaháme trocha vzduchu, cesto je nadýchanejšie.
  3. Do múky potom postupne jemne vmiešame tekutú zmes. S miešaním to veľmi nepreháňame, aby cesto nebolo príliš tuhé. Stačí, aby bolo všetko poriadne prepojené. Potom cesto vlejeme do vymastenej formy vysypanej kokosom. Vrch rovnomerne posypeme kokosom zmiešaným s cukrom. ⁠
  4. Pečieme optimálne 22 minút v nižšej časti rúry, aby sa nám kokos nespiekol. Mal by byť pekne zlatistý. Posledné minúty naň dávame ozaj pozor, lebo môže rýchlo zhnednúť až príliš. Ak sa nám zdá, že kokos už príliš mení farbu ale cesto ešte nie je upečené, môžeme koláč jemne postriekať vodou.
  5. Keď je koláč hotový (na šparádlo sa nám nelepí cesto), vyberieme ho, a hneď ho prelejeme smotanou, ktorú jemne rozotrieme lyžicou. Smotanu necháme vsiaknuť, a keď koláč trocha vychladne, krájame.