Lekvárovo-orechové motance

Lekvárovo-orechové motance

Najradšej robím variácie receptov, takže som sa rozhodla ísť inou cestou ako klasickou čisto škoricovou či kardamónovou. Milujem slivkový lekvár. Keď mám chuť, dám si kľudne len tak za lyžicu. Spolu s vlašskými orechmi a škoricou mi to prišlo ako super jesenná...

Diabolské hrianky

Diabolské hrianky

Pálivá a zdravá zmes, ktorú si zamilujete. Šošovica ako základ, k tomu kápia a biela paprika s cibuľou a cesnakom opražené s údenou paprikou a samozrejme feferónky. Vzniklo z toho snáď pol kila zmesi a všetko sme to zjedli na raňajky, také dobré to bolo.⁠⁠...

Vegan kokosový koláč

Vegan kokosový koláč

Vegan kokosový koláč je moja srdcovka. Tento koláč robieva moja mamka, takže sa teším, že sa mi ho podarilo veľmi úspešne zveganizovať, juchúúú. Ide o jednoduchý a výborný koláč s kokosovou posýpkou, na ktorú sa po upečení vyleje smotana. Vznikne tak na ňom šťavnatá,...

Vegan zemiakový prívarok a fašírky

Vegan zemiakový prívarok a fašírky

Vegan zemiakový prívarok je láska.Celkovo prívarky máme veľmi radi. Najradšej máme šošovicový, zemiakový a prívarok z bielej fazule. ⁠Zemiakový je veľmi rýchlo hotový a skvelo sa k nemu hodia strukovinové fašírky. S týmito fašírkami sa super pracuje, nerozpadávajú sa...

Batátovo-fazuľový guláš

Batátovo-fazuľový guláš

Vegan guláš, no taký exotickejší. Zmes batátov a červenej fazule so špenátom v paradajkovej omáčke, prevoňaná mletým koriandrom, kurkumou, rascou a štipkou škorice. K tomu ryža a trocha limetkovej štavy a mňam. Dlho som premýšľala ako tento recept nazvať. V angličtine...

Pečené tofu s ružičkovým kelom

Pečené tofu s ružičkovým kelom

Na obed som dnes skombinovala pečené tofu s pre mňa netypickou zeleninou. V poslednej dobe sa snažím obohacovať si stravu o druhy zeleniny, ktoré bežne nenakupujem. Taký ružičkový kel som síce už jedla, ale asi nikdy som ho sama nekúpila. Deti v amerických filmoch ho...

Profilová fotka

Ahoj! Som Katka.

Nie som síce profesionálna kuchárka, ale rada sa delím o to, čo doma vymyslím. No a doma toho vymyslím teda dosť, lebo som jeden zarytý domased. Varím a pečiem bez živočíšnych produktov, takže ak hľadáte recepty bez mäsa, mlieka a vajíčok, ste na správnej (webovej) adrese.

Viac o mne

Sledujte ma na IG

Piknik. Každý druhý letný víkend ho plánujem, no potom takmer nikdy nejdem, lebo bla bla bla. Výhovorky.⁠

Tento rok si piknik spravíme len čo budem 100% zdravá, lebo o tom fantazírujem už aspoň týždeň, a už aj viem, čo beriem.⁠

Cestovinové šaláty majú u niektorých ľudí zlú reputáciu, pretože bývajú suché. Stačí však dobrý recept a trocha know-how. Môj cestovinový šalát je ošatený v mega krémovom bylinkovom kešu dressingu, ktorý je základom úspechu. Ďalej pridávam tofu slaninku, sladký hrášok a bielu časť jarnej cibuľky. Nakoniec poriadne dosoliť, okoreniť, pridať kôpor či iné bylinky a je to.⁠ Šup do krabičky a na deku do prírody s tým.⁠

Tento naozaj výborný cestovinový šalát vznikol v spolupráci s @lunys.sk a nájdete ho na mojom blogu maktarinka.sk⁠

#vegan #veganfood #food #veganism #dnesjem #kazdydenjemvegan #veganslovakia #mnam #zdravejedlo #slovensko #jedlo #veganrecepty #vegancz #darkphotography #slovakia #veganslovensko #varenie #zviratanejime #veganstvo⁠ ⁠#dobrejedlo #covarit #vkuchyni #dnesvarim #zdraverecepty #obed⁠ #picnic #ofwhimsicalmoments #aesthetic
...

Pastel de Nata sú portugalské koláčiky plnené vaječným vanilkovým krémom. Nechýbali v žiadnej kaviarni či pekárni na Madeire, no na vegánske sme nenatrafili, takže v tomto prípade platí čo si neupečiem, to nemám 😀

Najprv som si myslela, že to okašlem a naplním ich proste hustým vanilkovým pudingom s trochou čiernej soli. Ten počas pečenia vykypel takmer celý von. Chýbala tam nejaká hmota, nejaký proteín, niečo, čo to celé spojí a ustáli ako vajíčko. Použila som hodvábne tofu, ktoré pridalo aj krémovú jemnosť. ⁠

Ide inak o veľmi jednoduchý recept. Krém máte hotový za 3 minúty. Potom už iba vykrajujete kruhy lístkového cesta tak, aby okraje cesta mierne trčali nad okraj muffinovej formičky, cesto naplníte krémom a pečiete.⁠

Recept nájdete na mojom blogu maktarinka.sk⁠

Majte krásnu nedeľu ⁠✨

#vegan #veganfood #food #veganism #dnesjem #kazdydenjemvegan #veganslovakia #mnam #zdravejedlo #slovensko #jedlo #veganrecepty #vegancz #darkphotography #slovakia #veganslovensko #varenie #zviratanejime #veganstvo⁠ ⁠#dobrejedlo #covarit #vkuchyni #dnesvarim #zdraverecepty #obed #kolac #pasteldenata⁠
...

Vegan živánska je minimálne taká dobrá ako tá klasická, len treba vedieť ako na to.⁠

Skúšali ste do nej pridať marinovaný seitan? ⁠

Keď ho hodíte do dobrej marinády a upečiete dochrumkava, je hviezdou celej živánskej. Zvolila som veľmi jednoduchú živánsku aby tam vynikol - iba so zemiakmi, cuketou a cibuľou, no samozrejme môžete pridať šampiňóny, papriku, paradajky, baklažán...⁠

Jednoduchý recept na výbornú živánsku nájdete na mojom blogu maktarinka.sk⁠

Vznikol v spolupráci s @lunys.sk ,kde kúpite skvelý seitan a taktiež esenciu s chuťou údeného, ktorá sa nám vegánom super hodí do marinád. ⁠

#vegan #veganfood #food #veganism #dnesjem #kazdydenjemvegan #veganslovakia #mnam #zdravejedlo #slovensko #jedlo #veganrecepty #vegancz #darkphotography #slovakia #veganslovensko #varenie #zviratanejime #veganstvo⁠ ⁠#dobrejedlo #covarit #vkuchyni #dnesvarim #zdraverecepty #obed
...

Kinder bueno pretransformované do vegan palaciniek. Celkom sme sa toho cez víkend ojedli. No regrets.⁠

Recept na osvedčené vegánske palacinky a kinder bueno krém z lieskovcov a vegan bielej čokolády nájdete na mojom blogu v dvoch separátnych príspevkoch.⁠

Pofŕkane čokoládou mi pripomenuli časy, keď som s najlepšou kamarátkou chodievala na nugátové palacinky, tak som si pospomínala. Niektoré jedlá vyživujú vašu dušu.⁠

Pekný večer ⁠✨

#vegan #veganfood #food #veganism #dnesjem #kazdydenjemvegan #veganslovakia #mnam #zdravejedlo #slovensko #jedlo #veganrecepty #vegancz #darkphotography #slovakia #veganslovensko #varenie #zviratanejime #veganstvo⁠ ⁠#dobrejedlo #covarit #vkuchyni #dnesvarim #zdraverecepty #obed #palacinky
...

Na Zelený štvrtok zelená inšpirácia - machová torta⁠, ktorú som robila 2 roky dozadu 🍀

Potrebujeme:⁠

320 g hladkej múky⁠
1/4 ČL sódy⁠ bikarbóny
250 ml sójového mlieka + lyžica jablčného octu⁠
200 g cukru⁠
ľanový gél (2 PL mletého ľanu + 6 PL vody)⁠
100 g baby špenátu⁠
100 ml oleja

Postup:⁠

Najprv si zmiešame v jednej miske mlieko s octom a v druhej mletý ľan s vodou. Špenát rozmixujeme v oleji. Špenát pridávame postupne, zmes musí byť úplne hladká. Zmiešame cukor, zhustnuté sójové mlieko, ľanový gél a rozmixovaný špenát. Následne pridáme múku, sódu, štipku soli a všetko spolu premiešame. Ja som pridala aj trocha vanilkovej esencie. Cesto vylejeme do formy vystlanej papierom na pečenie (ja som mala 18 cm formu). Pečieme na 180 stupňov. Po 40 minútach bude hotová. Keď vychladne, odrežeme z nej vrch a celý ho namrvíme prstami (náš mach 💚). ⁠

Krém môže byť kľudne iba kokosová šlahačka - 2 plechovky vyšľahaného stuhnutého kokosového mlieka a cukor podľa chuti. Môžete experimentovať a časť nahradiť hustým pudingom či kyslou smotanou. Alebo len kúpiť vegánsku šľahačku, veď už máme ten luxus.⁠

Na krém šup mach a nádhera je hotová.⁠

#vegan #veganfood #food #veganism #dnesjem #kazdydenjemvegan #veganslovakia #mnam #zdravejedlo #slovensko #jedlo #veganrecepty #vegancz #darkphotography #slovakia #veganslovensko #varenie #zviratanejime #veganstvo⁠ ⁠#dobrejedlo #covarit #vkuchyni #dnesvarim #zdraverecepty #obed #mosscake #spring⁠
...

Zveľkonočieva sa 🌼⁠

V spolupráci s @lunys.sk preto zdieľam rokmi overený jednoduchý vegánsky mazanec. Robím ho už aspoň 5 rokov. Stačí nám jeden menší, takže ho robievam iba z polovičnej dávky - z 250 g múky. Keď sa trocha zvýši, vyváľam ho v mlieku s trochou cícerovej múky a javorového sirupu a je z neho fajn french toast. Najradšej ho jem s marhuľovým džemom alebo s niečím slaným. ⁠

Potrebujeme:⁠

250 ml rastlinného mlieka⁠
20 g čerstvého droždia⁠
500 g hladkej múky⁠
85 g cukru⁠
85 g rastlinného masla⁠
štipka soli⁠
1-2 hrste sušených hrozienok a plátkov mandlí⁠

Postup:⁠

Na kvások si odoberieme 100 ml vlažného mlieka. Rozdrobíme do neho droždie, pridáme štipku cukru a múky, zamiešame a necháme 15 minút odstáť.⁠

Vo väčšej miske si zmiešame múku, cukor a štipku soli. Pridáme kvások, zvyšok mlieka (150 ml) a mäkké rastlinné maslo. Vypracujeme hladké, nelepivé cesto. Necháme kysnúť na teplom mieste hodinu až hodinu a pol, kým cesto nezdvojnásobí svoj objem.⁠

Cesto rozdelíme na 2 rovnaké časti, aby sa nám mazance rýchlejšie upiekli. Ak pridávame mandle a hrozienka, cesto dlaňou trocha roztlačíme do strán, vysypeme naň hrozienka s mandľami a zamiesime ich do cesta. Vypracujeme úhľadný bochník. Rovnako spracujeme aj druhú časť cesta. Mazance premiestnime na plech a necháme podkysnúť ešte 30 minút.⁠

Rúru rozohrejeme na 180 stupňov program teplovzduch. Mazance môžeme jemne potrieť rastlinným mliekom a posypať lupienkami mandlí. Pečieme 30-32 minút. Tak ako pri koláčoch by sme aj mazance mali skúsiť špajdľou. Ak vyjde suchá, sú hotové.⁠

#vegan #veganfood #food #veganism #dnesjem #kazdydenjemvegan #veganslovakia #mnam #zdravejedlo #slovensko #jedlo #veganrecepty #vegancz #darkphotography #slovakia #veganslovensko #varenie #zviratanejime #veganstvo⁠ ⁠#dobrejedlo #covarit #vkuchyni #dnesvarim #zdraverecepty #obed #mazanec #spolupraca #easter
...

✨ Recept na trdelník nájdete už na mojom blogu maktarinka.sk⁠

Je naozaj výborný a taký, aký si ho pamätám⁠ 😊

Chcela som robiť čisto škoricový keďže to bola moja obľúbená príchuť, ale myslím, že veľa ľudí preferuje orechový a vďaka orechom je aj pekne chrumkavý. Pridala som však aj tú moju milovanú škoricu, takže je orechovo-škoricový a iný už asi ani robiť nebudem.⁠

Najlepší je samozrejme ešte teplý, ale na druhý deň sme si ho zohriali v rúre a stále bol veľmi dobrý. ⁠

Vyskúšajte⁠ ❤️

#vegan #veganfood #food #veganism #dnesjem #kazdydenjemvegan #veganslovakia #mnam #zdravejedlo #slovensko #jedlo #veganrecepty #vegancz #darkphotography #slovakia #veganslovensko #varenie #zviratanejime #veganstvo⁠ ⁠#dobrejedlo #covarit #vkuchyni #dnesvarim #zdraverecepty #obed #trdelnik #chimneycake
...

Keby som si mohla vybrať jednu jedinú vec, ktorú by som mohla jesť koľko len chcem a nemohlo by ma to nijako negatívne ovplyvniť, určite by to bolo arašidové maslo. Moja láska sa objavuje či už v rannej kaši, ako omáčka k ryžovým závitkom, na toaste spoločne s džemom či v tejto masakrálne dobrej polievke. Okrem arašidového masla obsahuje batáty a paradajky a namiesto mäsa pridávam bielu fazuľu. Je veľmi sýta a hrejivá a určite vám zachutí.⁠ Aspoň ja som teda skoro spadla zo stoličky keď som ju pár rokov dozadu ochutnala v zahraničí.

Recept nájdete na mojom blogu maktarinka.sk 📝

Vznikol v spolupráci s @lunys.sk , kde môžete tento týždeň nakupovať so zľavami a zároveň pomôcť zakúpením virtuálnej poukážky či zaokrúhlením objednávky Ukrajine 🕊️⁠

#vegan #veganfood #food #veganism #dnesjem #kazdydenjemvegan #veganslovakia #mnam #zdravejedlo #slovensko #jedlo #veganrecepty #vegancz #darkphotography #slovakia #veganslovensko #varenie #zviratanejime #veganstvo⁠ ⁠#dobrejedlo #covarit #vkuchyni #dnesvarim #zdraverecepty
...

No tu je táto cesnaková hebučká láska. Recept na trhací maslový chlebík s cesnakom už nájdete na mojom blogu maktarinka.sk⁠

Je fenomenálny. Aj na druhý deň. ⁠

Inak ďakujem, že ste mi tak pekne reagovali na môj (ďalší) amatérsky reel, ktorý som, mimochodom, ledva zverejnila. ⁠

Prvýkrát som robila video na zrkadlovke a chcem pozdraviť a virtuálne objať každého človeka, ktorý robí takéto videá bez pomoci niekoho, kto sa aspoň trocha vyzná, lebo to ozaj nie je sranda.⁠

Keď som si vyčistila statív a fotoaparát od múky a išla som strihať, bola som zronená kvôli všetkému od svetla až k ostreniu na najmenej dôležité miesta. Potom som ešte fňukala pri editovaní a ešte som fňukala či to vôbec zverejniť. Legenda hovorí, že by som fňukala doteraz, keby ste mi nepísali také pekné komentáre. Takže vám ďakujem ❤️⁠

Upečte si tento chlebík a dajte mi vedieť vaše dojmy.⁠

Pekný večer ⁠✨

#vegan #veganfood #food #veganism #dnesjem #kazdydenjemvegan #veganslovakia #mnam #zdravejedlo #slovensko #jedlo #veganrecepty #vegancz #darkphotography #slovakia #veganslovensko #varenie #zviratanejime #veganstvo⁠ ⁠#dobrejedlo #covarit #vkuchyni #dnesvarim #zdraverecepty #obed #bread #chlieb⁠
...

Karfiol je super. Nielen do polievky. Môžete z neho spraviť vegan steak, rezeň, base na pizzu a napríklad aj vegan taco meat - alternatívu mletého mäsa, ktorým sa plnia tortilly. To posledné som dnes skúsila a inšpiráciu posielam ďalej, lebo sme si pochutili. ⁠

Potrebujeme:⁠

400 g karfiolu⁠
150 g vlašských orechov⁠
2 PL oleja⁠
1 ČL oregana⁠
1 ČL mletej rasce⁠
2 ČL údenej papriky⁠
1 ČL sladkej papriky⁠
1 ČL sušeného cesnaku⁠
1/2 ČL chilli⁠
200-250 ml vody na podliatie⁠
1 PL sójovej omáčky⁠
2 PL paradajkového pretlaku⁠
3 PL vody ⁠
1 ČL kukuričného škrobu⁠

Postup:⁠

Karfiol a vlašské orechy párkrát pulzneme vo food processore. Kúsky nemajú byť úplne jemné, ale určite drobné. Na väčšej panvici rozohrejeme olej, pridáme karfiol a orechy a všetky koreniny a pár minút restujeme na nižšej teplote, aby paprika nezhorkla. Keď koreniny pekne voňajú, podlejeme obsah panvice trochou vody, aby sme karfiol mohli 10-15 minút dusiť. V prípade potreby ešte 2-3x zopakujeme a pridáme malé množstvo vody. Keď je karfiol mäkký, v poháriku si zmiešame sójovú omáčku, pretlak, vodu a kukuričný škrob. Zmes vylejeme na karfiol, premiešame a necháme ešte krátko prehriať. Hotovo.⁠

Zmesou môžete naplniť tortillu, použiť ju ako základ na bolognese alebo si pripraviť taco bowl ako ja.
Nech chutí 🔥⁠

Recepís je instagram exclusive a nebude na blogu, tak si ho nezabudnite uložiť 😊

#vegan #veganfood #food #veganism #dnesjem #kazdydenjemvegan #veganslovakia #mnam #zdravejedlo #slovensko #jedlo #veganrecepty #vegancz #darkphotography #slovakia #veganslovensko #varenie #zviratanejime #veganstvo⁠ ⁠#dobrejedlo #covarit #vkuchyni #dnesvarim #zdraverecepty #obed #tofu #taco #mexican
...